Kretsnytt november 2023: Ordföranden har ordet

Kära Rödakorsare,

Det är nu höst och i flera regioner har det redan hållits, eller planeras för, regionala möten inför uppstarten av strategisk inriktning 2024–2030. Själv har jag haft förmånen att delta i både Region Syds möte i Helsingborg och i Växjö med Region Sydväst. Flera av mina styrelsekolleger har också
medverkat i andra regioners uppstartsmöten. Fokus har varit på att tillsammans diskutera hur vi bäst tar oss an vår kommande strategi, och vilket stöd kretsar behöver när vi gemensamt jobbar för ett
mer medmänskligt Sverige i en hållbar värld.

Personligen är jag så glad över vår nya strategi. När förslaget arbetades fram i samtal med frivilliga, förtroendevalda och tjänstepersoner var ett ord ständigt återkommande: Medmänsklighet. Att möta våra medmänniskor med humanitet utan att göra skillnad eller diskriminera. Det är det vi strävar mot, det är det Röda Korset står för.

Hösten kan i år kännas lite extra tung för många, när nyhetssändningar varje dag skildrar krig, utsatthet och kris. Konflikten i Ukraina fortsätter, nu i skuggan av den humanitära katastrof som civilbefolkningen i Israel och Palestina lever i och som vår t f generalsekreterare Anders Pedersen hjälpt till att berätta om i media. Häromdagen drabbade en ny jordbävning Nepal och samtidigt befinner sig fler människor än någonsin på flykt från krig, våld och oroligheter.

Vi finns kvar, så länge vi behövs. Våra kolleger, både frivilliga och medarbetare, gör heroiska insatser i såväl Ukraina som i Israel och Palestina och på många platser i världen. När andra humanitära organisationer inte släpps in i Gaza har Palestinska Röda Halvmånen fler än tusen frivilliga på plats som tillsammans med Internationella Rödakorskommitténs medarbetare finns inne i Gaza med risk för sina egna liv. Våra kollegor i det israeliska Röda Korset, Magen David Adom, finns på samma sätt på plats i Israel för att hjälpa drabbade. Röda Korset gör ingen skillnad – vi
möter medmänniskor i behov av hjälp utan att diskriminera, tack vare vår neutralitet och humanitet.

Höstens nyhetssändningar vittnar också om att fler i vårt land befinner sig i utsatthet och utanförskap. Hur kan vi i Röda Korset bäst vara till hjälp? Hur kan vi möta våra medmänniskor i utsatthet och verka för ett mer medmänskligt Sverige? I det här numret av Kretsnytt kan du läsa om flera verksamheter som vår rörelse bedriver för att skapa ett mer medmänskligt Sverige.

Så bär med dig att ditt och andra rödakorsares engagemang gör stor skillnad. Nu vill vi gärna höra vilken krets eller enskild rödakorsare du tycker har visat extra stor medmänsklighet under 2023. Det är nämligen dags att nominera Årets rödakorskrets och Årets rödakorsare! I år kommer vi dessutom att uppmärksamma Årets second hand-butik. Så missa inte att nominera den som på ett eller annat sätt demonstrerat hur vi bidrar till ett mer medmänskligt Sverige i en hållbar värld.

 

Rödakorshälsningar,

Anna Hägg-Sjöquist

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!