Kretsnytt november 2022

Kretsnytt november 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, nyvald riksordförande för Svenska Röda Korset.

Kära rödakorsare,

Sedan jag valdes till ordförande på Riksstämman 2020 har jag besökt flera kretsar, deltagit i regionmöten och fått höra om alla viktiga insatser som görs av våra frivilliga.

Många av våra kretsar har en mycket lång historia och kan berätta om insatser som kretsens frivilliga gjort genom åren. Under 20- och 30-talet levde många i Sverige under knappa förhållanden. För att skolbarnen upp i Norrland skulle få åtminstone ett mål mat om dagen började frivilliga rödakorsare servera barnen mat i skolan. Runt om i landet startades sedan barnbespisningar med stöd av lokala rödakorsare som sedan kom att bli den skolbespisning vi har idag.

Röda Korsets frivilliga har på många sätt bidragit till att bygga upp den svenska sociala välfärden inte bara genom att starta skolbespisningar utan också genom att initiera tandvårdbussar, allmänna vårdcentraler och den färdtjänst som Röda Korset startade på 60-talet för att äldre och funktionshindrade skulle kunna komma ut i samhället.

Det är fortsatt så att våra insatser är helt beroende av frivilliga som bidrar med sitt engagemang, sina idéer och med sin tid. Varje dag pågår runt om i Sverige rödakorsverksamhet som utförs av frivilliga. Det är frivilliga som håller i gång våra Second hand-butiker och mötesplatser, som bistår flyktingar, ser till att äldre kommer ut och träffar andra, arrangerar läxhjälp, hjälper människor till rätta på sjukhusen, utbildar och organiserar den lokala verksamheten och mycket mer.

Andra bidrar genom att ge ett månatligt ekonomiskt bidrag till vår verksamhet eller bidrar till vår föreningsdemokrati genom att vara medlem och förtroendevald. 

Frivilliga, förtroendevalda och medlemmar behövs för att Röda Korset fortsatt skall kunna fullfölja sitt humanitära uppdrag. Hur kan vi engagera fler frivilliga, öka antalet medlemmar och attrahera fler att ta plats i kretsens styrelse är frågor de flesta kretsar brottas med. I många kretsar kämpar trogna rödakorsare som under många år tagit ansvar för Röda Korsets verksamhet med att rekrytera yngre som kan ta vid.

I det här numret av Kretsnytt kan du läsa om hur 77 kretsar deltog i årets Frivilligrekryteringskampanj och om det fina resultatet av denna kampanj.

Men det räcker inte för att vända den negativa trenden vi haft under flera år med antalet medlemmar, frivilliga och förtroendevalda. Nu krävs att vi alla arbetar tillsammans för att engagera nya medlemmar, frivilliga och förtroendevalda.

Det är min förhoppning att den strategin som Riksstämman 2023 har att besluta om kommer stimulera och bidra till att öka intresset och viljan att engagera sig i Röda Korset. Vi behöver vända trenden och bli fler!


Varmt TACK till dig som bidrar med din tid och ditt engagemang!

Bästa rödakorshälsningar,

Anna Hägg-Sjöquist

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!