På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt november 2020

Kretsnytt november 2020: Ordföranden har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Vänner,

Höstlovet är över och nästa milstolpe på detta märkliga år är jul och nyår.

Under den tidiga hösten när vi började ta tag i planering för 2021 och granska vad som gjorts under detta år, så bestämde vi också att vi måste börja hälsa på i kretsar och regioner för att återknyta kontakter och får en konkret uppfattning om hur det går i vår vidsträckta förening. Dessa besök har varit en källa till glädje och mycket stimulerande just för att det blir så mycket tydligare hur mycket som faktiskt pågår och hur mycket energi och fantasi som mobiliseras för att verksamheter skall startas eller fortsätta på bästa möjliga sätt. Ett flertal regioner har haft både reguljära regionrådsmöten och även möten med kretsar just för att planera verksamheten inför 2021.

Vi vet ju att detta år som präglats av covid-19-pandemin både globalt och här i Sverige, har satt strålkastarljuset på många redan existerande sociala problem, men också förstärkt dessa och skapat nya. Som många känner igen så är det så katastrofer drabbar. De som i vardagen är de mest utsatta och marginaliserade i samhället drabbas också hårdast av en kris. Det handlar om förstärkt isolering och ensamhet, om ekonomisk utsatthet, om våld i nära relationer och i samhället. Och kanske allra viktigast om hopp om en framtid. Det är frågor som Röda Korset arbetar med. Hur kan vi utveckla detta område ytterligare?

Samtidigt tappar vi inte fokus på de katastrofer som händer i världen, som stormar och översvämningar och de många långa brutala konflikter som fortsätter utan paus. Vi fokuserar även på hur vi i Röda Korset bidrar till ett hållbarare samhälle och hur vi kan stärka kunskap och medvetande om hur mycket det betyder att vi är med i detta bygge.

Nu i dagarna så får vi besked om att pandemin i högsta grad är en fortsatt verklighet. Vi kanske hade förhoppningar om en annan sorts vintersäsong. Men nu håller vi modet uppe, tänker på att ta hand om varandra och hålla igång och stärka våra verksamheter som är stöd till andra.

Styrelsen har fattat beslutet att vi måste planera för en digital Riksstämma i maj 2021. Vi är inte ensamma om det. Många andra organisationer har gjort samma val. Riksstämmoplanering skall lägga vikt både vid att formella beslut tas på ett säkert sätt och att vi kan ha pass som handlar om att höja blicken och tala om de viktiga trender och förhållanden som vi tar in i vår planering för de kommande åren. Jag hoppas att ni alla kommer att delta i de samtal som kommer att äga rum framöver.

Och under tiden fortsätter vi att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika stora folksamlingar.

Rödakorshälsningar,
Margareta Wahlström

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!