På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner pdf:en för att läsa hela Kretsnytt

Kretsnytt mars 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsare,

Idén om Röda Korset föddes som en reaktion på det blodbad som den schweiziska affärsmannen Henry Dunant blev vittne till i ett av de värsta slagen i Europa på sin tid, i Solferino, Italien 1859.

Under knappt ett dygn drabbade 300 000 man samman, 40 000 människor fick sätta livet till och långt fler skadades. Henry Dunant reagerade med bestörtning på vad han såg och började genast organisera framför allt kvinnor för att bistå skadade. Röda Korset föddes inte som en abstrakt idé – utan på slagfältet med frivilliga kvinnor och män som gjorde sitt bästa för att bistå dem som bäst behövde det oavsett vem det var.

Röda Korset är idag en frivilligorganisation som verkar utifrån sina grundprinciper. Grundprinciperna som tydligt definierar vårt uppdrag att bistå dem som behöver oss utan att göra åtskillnad på nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller politisk åsikt. Vår verksamhet bygger på frivilligas engagemang. Vi är ingen myndighet – vi är självständiga, fattar våra egna beslut och vi agerar därefter. Vi förhåller oss neutrala i konflikter för att inte äventyra våra internationella kollegers möjlighet att bistå med humanitär assistans där det behövs som mest. Vi tar inte partipolitisk ställning – vi tar ställning utifrån våra humanitära värderingar.

När jag skriver dessa rader prövas inte endast myndigheterna utan också vår egen organisation. Konflikten i Ukraina eskalerar varje dag och miljoner människor befinner sig på flykt i Europa. När jag skriver dessa rader uppskattas 4 000 flyktingar från Ukraina komma till Sverige varje dag. Migrationsverket har svårt att klara sitt uppdrag att registrera alla och anvisa tillfälligt boende. Kommunerna anstränger sig för att upprätta tillfälliga boenden och staten diskuterar hur man skall se bortom de temporära behoven och erbjuda långsiktiga lösningar på boende och arbete. Jag har tidigare uttalat att Röda Korset behövs mer än någonsin. Nu behövs vi lokalt i varje hamn, tågstation eller flygplats dit flyktingar anländer för att finnas som medmänniskor att lotsa nyanlända rätt eller bara finnas där för att lyssna och trösta. Jag möter och hör om frivilliga rödakorsare i Ystad, Trelleborg, Malmö, Karlskrona, Skavsta, Nynäshamn och på fler platser som möter upp och som
finns på plats som medmänniskor. Många kretsar runt i landet är engagerade och vill bidra.

Tillsammans välkomnar vi nu alla som söker sin fristad i Sverige och tillsammans har vi att bistå akut – men också förbereda för mer långsiktiga insatser som till exempel mötesplatser, språkträning, efterforskning och familjeåterförening.

TACK till er alla rödakorsare – våra insatser behövs nu mer än någonsin!

Rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist
Ordförande i
Svenska Röda Korset

Ladda ner pdf:en för att läsa hela Kretsnytt

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!