Infoservice har för närvarande mycket hög belastning i telefon och mejl, vi svarar alla snarast möjligt.

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt mars 2021: Ordföranden har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Kära rödakorsvänner,

Varje dag blir ljusare och våren har både kommit och gått en gång – som det ska vara. Men snart är den här på allvar. Det har varit ett långt år med coronapandemin och många ser fram emot en lättnad genom vaccinationer. Och många kretsar har anmält att de ställer upp och stödjer vaccinationskampanjer praktiskt. Jag har en stor förhoppning, nämligen att alla de energiska och viktiga 70+ som är en så viktig del i mycket frivilligt arbete i kretsar runt om i landet, ska känna sig motiverade och välkomna att återvända till kretsarnas arbete!

En av vårens viktigaste uppgifter är att förbereda – och för många av er kanske delta i – vår Riksstämma. Kanske ska ett tema för denna Riksstämma vara: ”Skydda medmänskligheten – och dess symbol det röda korset och röda halvmånen”.

I år är det 10 år sedan kriget i Syrien bröt ut. 10 år av förstörelse av människors liv, av deras tillgångar, och av socialt sammanhang. Även om vi inte nås varje dag längre av nyheter om bombningar och död, så förblir våldet vardag. Landets ekonomi är slagen i spillror och miljontals flyktingar kan inte och vågar inte återvända till sina hem. Vi får inte glömma att allt detta pågår och att vi kan lindra.

Varför tar jag upp detta? Det är med detta som bakgrund som gäller när vi ses på vår Riksstämma. Det är Riksstämman som bestämmer hur Svenska Röda Korset skall arbeta och hur vi skall skydda och utveckla vår medmänsklighet och vårt emblem som dess symbol. Vad kan ni göra inför stämman?

Jo, läs igenom motionerna för i år. Där finns viktiga förslag om hållbarhet, om migration och om vårt föreningsarbete bland annat. En viktig punkt är att vi gör en deltidsuppföljning av Strategisk inriktning 2020–2023 för att stämma av hur vi lyckas genomföra besluten från Riksstämman 2019. Var med och påverka genom att se till att er kommun utser riksstämmoombud. Vi saknar ännu många ombud, så det kräver kraftsamling. Genom ombuden påverkar ni stämmans resultat. Delta i de tillfällen när styrelsen bjuder in till ”Framtidskvällar” – digitalt förstås. Alla kan delta. Organisera gemensamma informationskvällar – kanske med flera kretsar. Ert regionråd kommer att organisera informationsmöten både som utbildning för ombuden men också om frågorna som ligger på agendan. Och slutligen, eftersom vår Riksstämma 2021 kommer att vara digital, så kan även ni som inte är ombud delta och följa stämmans arbete.

Tack för allt ert arbete och för att ni håller ut och håller i!

Rödakorshälsningar

Margareta Wahlström

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!