På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt mars 2020: Ordförande har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Bästa vänner,

Nu går vi på allvar in i det angelägna samtalet om Sveriges framtida migrationspolitik. Och vi visar, med hjälp av en opinionsundersökning, att det finns ett stort stöd i landet för de frågor som vi i Röda Korset särskilt driver – kring familjeåterförening och barns rätt att få stanna till exempel.

Vi vet ju det. Men vi måste också klart visa våra valda representanter och allmänheten, att medmänsklighet och humanitet är levande i Sverige. Vi kan inte vara tysta i de hårda ordens tid.

Allt detta sker då vi kan se människor bli nedskjutna när de närmar sig Europas gräns. Medelhavet är det hav i världen där flest människor dör.

Känn er stolta som rödakorsare. Det är alla vi som tillsammans med många andra frivilligorganisationer bygger denna humanitet genom det arbete vi gör runt om i landet varje dag. Men migrationsdebatten i politik och media är hård idag och det är viktigt att vi lyfter en alternativ bild och visar att det finns stöd för en human migrationspolitik.

Samtidigt måste vi se att också i Sverige har vi humanitära kriser. Vad betyder det? Jo, att människor i Sverige lider brist på grundläggande basförnödenheter. De är förhållandevis få idag. Men kanske ser vi ett växande problem. Och då bör vi kalla det vad det är. Humanitära behov.

Covid 19 – coronavirus – står i blickfånget och Europa med Amerika är nu de världsdelar där det sprids. Samtidigt lär sig folkhälsomyndigheter snabbt mer om hur viruset fungerar. Vi i Svenska Röda Korset kan stödja myndigheterna med att dela med oss av god information, bidra till att inte falsk information sprids, och att följa grundläggande god hygien för att inte sprida virus och skydda andras och vår egen hälsa. Regelbunden aktuell information ligger på Rednet.

Det har varit kretsstämmotider. Jag har haft nöjet att delta i flera stämmor. Stort tack till de kretsar som bjudit in. Jag lär mig som alltid väldigt mycket om både utmaningar och glädjeämnen i kretsverksamheten. Vi är ju nu mitt i det första året av genomförande av Strategi 2023 och behöver gemensamt lära oss mycket om vad som fungerar bra, var det behövs mer och framför allt dela med oss av goda idéer som skapas och provas.

Vision 2035 – vill du vara med? Vi ger oss också i kast med vår framtid. Hur skall Röda Korset i Sverige och världen arbeta om 15 år?  Kan vi veta hur förhållandena är 15 år fram i tiden? Håll ett öga på Rednet och om du känner dig inspirerad och vill vara med – då kan du ta kontakt med Vera Carlbaum-Wrennmark.

Allt gott,
Margareta Wahlström

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!