Ladda ner och läs hela Kretsnytt

Kretsnytt maj 2022: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsare,

När du läser detta så har den 8 maj, ”Röda Korsets dag”, precis passerat för i år. Varför uppmärksammar vi just den 8 maj som Röda Korset dag? Jo, det gör vi därför att den 8 maj 1828 föddes Henry Dunant som tog initiativ till att bilda Röda Korset – men också till den första Genevekonventionen som syftade till att sårade och sjuka soldater i krig skulle skyddas och tas om hand om de inte längre deltog i striden.

Idag består den humanitära rätten framför allt av de fyra Genèvekonventionerna och de så kallade tilläggsprotokollen. De fyra Genèvekonventionerna i sin nuvarande skrivning antogs 1949 efter Andra världskriget. Den andra Genevekonventionen kom till för att också krig till sjöss skulle omfattas av samma regler som upprättades i den första Genèvekonventionen. Efter Första världskriget enades staterna om att reglerna för behandling av krigsfångar behövde förbättras, vilket resulterade i den tredje Genèvekonventionen år 1929. I samband med Andra världskriget var det med fasa som omvärlden bevittnade hur långt fler civila än soldater drabbades under kriget av massavrättningar och förintelse – varför man också enades om en fjärde Genèvekonvention i syfte att också skydda civilbefolkningen. De så kallade tilläggsprotokollen innehåller bland annat regler för att specifikt skydda flyktingar, kvinnor, barn och miljön. Ett av tilläggsprotokollen syftar till att respektera skyddsemblemet (tidigare vårt Röda Kors och nu även den Röda Kristallen då korset felaktigt uppfattats som en religiös symbol) för sårade, sjuka och sjukvårdspersonal. När jag skriver dessa rader så eskalerade den konflikt som pågått i östra Ukraina under flera år den 24 februari i år och miljoner människor befinner sig på flykt såväl inom som utom Ukraina. Internationella Röda Korskommittén medverkar till svåra evakueringar och vår systerförening, Ukrainska Röda Korsets volontärer försöker bistå drabbade på bästa sätt.

Jag, precis som många andra känner en stark oro över utvecklingen av konflikten och över den bristande respekten för att skydda den civila befolkningen. Det känns därför extra viktigt att vi i Röda Korset fortsätter att uppmärksamma Henry Dunants grundläggande idé om att bistå alla skadade och sårade oavsett vän eller fiende – och att vi fortsatt står upp för och  värnar den humanitära rätten. Som rödakorsare kan vi bidra till detta genom att bland annat sprida kunskapen om vilka rättigheter och skyldigheter vi har i händelse av krig. Vill du lära mer så finns en riktigt bra webbkurs öppen för alla på Rednet – eller så kan du ta del av många bra länktips i detta Kretsnytt.

Låt oss inte glömma varför vi firar den 8 maj – utan göra det med åtanke om idén som födde Röda Korset. I år hade jag förmånen att få fira 8 maj med att dela ut utmärkelsen ”Årets rödakorskrets 2022” till Växjö rödakorskrets som under året bedrivit ett starkt lokalt arbete utifrån Röda Korset grundprinciper och utmärkelsen ”Årets rödakorsare 2022” till Susanna Engman, Nyköpings rödakorsgrupp som med stort engagemang utvecklat och organiserat kretsens krisberedskapsarbete.

Den 8 maj är en dag att uppmärksamma ALLA frivilliga krafter inom Röda Korset! Varmt tack till er alla för hur ni bidrar till Röda Korsets fortsatt viktiga humanitära insatser!

Rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist
Ordförande i Svenska Röda Korset

Ladda ner och läs hela Kretsnytt

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!