Ladda ner pdf för att läsa hela Kretsnytt

Kretsnytt juni 2022: Ordföranden har ordet

Kära rödakorsare,

nyligen samlades ett stort antal regeringar, organisationer, akademiker och företrädare för näringslivet i Stockholm under ett par intensiva dagar. Sveriges och Kenyas regering stod tillsammans värdar för Stockholm + 50, en FN-konferens som genomfördes som en påminnelse om FN:s första miljökonferens för 50 år sedan just i Stockholm.

Precis som då var flera civilsamhällesorganisationer på plats för att tydliggöra konsekvenserna av de katastrofer som uppstår till följd av övergrepp på naturen och klimatförändringarna. Tillsammans med internationella kollegor deltog vi i konferensen för att ge röst till dem som drabbas allra värst. Vår kenyanska kollega vittnade om hur klimatförändringarna drabbar de som har sämst förutsättningar att klara torka, översvämningar och matbrist. Hon berättade om människor som knappt hinner hämta sig från en katastrof innan en ny inträffar. Det ökade antalet katastrofer ställer stora krav på Röda Korsets beredskap att bistå alla drabbade men också på att arbeta förebyggande.

Idag lever över 3,3 miljarder människor på platser som är utsatta för klimatförändringar och därmed för omfattande katastrofer. Redan under 1980-talet insåg Svenska Röda Korset att vår uppgift inte bara är att lindra utan också förebygga nya katastrofer. Kenyas Röda Kors är en av de rödakorsföreningar som idag arbetar aktivt för att minska katastroferna och dess konsekvenser genom skogsbruk, hållbar plantering etc. Röda Korset och WWF har nyligen lagt fram en rapport som visar på hur naturbaserade lösningar, som till exempel att bevara skogar, kan minska intensiteten av klimat – och väderrelaterade faror med över 25 procent. Att skydda naturen är att skydda människor från humanitära tragedier. I skuggan av Ukraina-konflikten pågår en omfattande svältkatastrof på Afrikas Horn. Globalt befinner sig mer än 1,7 miljarder människor i utsatthet till följd av brist på mat som en konsekvens av fram för allt klimatförändringarna.

Människors livsvillkor kommer att fortsätta förvärras i takt med att klimatförändringarna ökar. Därför måste satsningar göras på att förutse och agera på katastrofer, såväl de som sker redan nu men också på decenniers sikt. Vad kan vi då som rödakorsare göra? Vi kan tillsammans öka kunskapen om klimatförändringarna och aktivt arbeta för att minska vårt klimatavtryck i Röda Korset. Vi kan informera om de humanitära katastrofer som klimatförändringarna orsakar och ställa krav på att Sverige tar sitt ansvar i kommande globala klimatförhandlingar. Vill du och din krets lära mer om vad vi kan göra så tveka inte att kontakta någon av våra frivilliga Hållbarhetsambassadörer.

Med önskan om en fin sommar!

Rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist, Ordförande i Svenska Röda Korset

Ladda ner pdf för att läsa hela Kretsnytt

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!