På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt juni 2020: Ordföranden har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Rödakorsvänner,

Efter tre månader med en helt annorlunda katastrof – en pandemi – som fått oss att prova vår krisberedskap igen, vår flexibilitet och förmåga att ganska snabbt anpassa verksamhet och organisation till en ny situation, står vi nu inför sommaren. Många av oss funderar på framtiden och vilka konsekvenser denna kris får på lite längre sikt. Många människoliv har förlorats. Och de ekonomiska och sociala skadorna som ju fortfarande är svåra att uppskatta, kommer säkert bli kännbara också i Röda Korsets fortsatta arbete. Vi kommer säkert att möta människor med stora behov – allt från god omtanke till rent materiella behov.

Under denna vår har vi tack vare så många frivilliga och uppfinningsrika personer lyckats att hålla verksamhet igång. Vi har förstås lärt oss väldigt mycket som stärker vår beredskap och förmåga, och vi ser också framför oss stora möjligheter för Röda Korset att utveckla sitt arbete vidare som vi förutser i vår strategi 2023. Varmt tack till alla frivilliga, förtroendevalda och anställda som hållit rödakorsfanan högt under denna period. Och det skall vi tillsammans fortsätta att göra!

Även om Covid-19 har tagit nästan all uppmärksamhet under en lång tid så får vi som Röda Korset inte glömma eller lägga åt sidan andra viktiga frågor. Det gäller till exempel den parlamentariska migrationskommitténs kommande förslag om Sveriges flyktingpolitik. Ännu har inget förslag slutförhandlats men de som nu diskuteras försämrar flyktingars och asylsökandes situation i Sverige på alla de sätt som vi i Röda Korset värderar och har arbetat med under lång tid. Vi är mycket aktiva med att delge kunskap och påverka kommitténs förslag i en riktning som försvarar humanitära värden.

Samtidigt måste vi ha beredskap för bränder i skog och mark. Säsongen har redan börjat och jag uppmanar er alla att se över era beredskapsplaner och hålla kontakten under sommaren.

Ute i världen har också säsongen för stormar och cykloner startat. Både i Asien och i Centralamerika har redan flera stormar rapporterats med människor dödade och egendom förstörd. Många rödakorsföreningar handskas med flera kriser samtidigt. Det är Röda Korsets viktiga bidrag, nämligen att klara av att hantera flera kriser samtidigt. Det gör oss i vår internationella federation till en stark och lokal kraft för att se till att ingen lämnas ensam i en kris, i alla världens länder.

Vi vet inte ännu riktigt hur höstens arbete kommer att genomföras. Men arbeta skall vi. Jag önskar er alla en sommar av återhämtning, vila och gott hopp. Fortsätt att hålla avstånd och tvätta händer och ta hand om varandra.

Rödakorshälsningar,

Margareta

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!