Kretsnytt februari 2023: Ordföranden har ordet

Kära rödakorsare,

Det finns många skäl till att känna oro över vad som händer runt om i världen och nu också i vår egen närhet. Konflikten i Ukraina som inleddes för snart ett år sedan fortsätter att skörda liv, tvinga människor på flykt, splittra familjer och orsaka förstörelse och lidande. Ingenting tyder på att konflikten kommer få ett slut inom närtid. I stället uppstår nya och än fler humanitära utmaningar. Det säkerhetspolitiska läget har blivit alltmer allvarligt. Under de senaste två månaderna så har gängkriminaliteten i Sverige bidragit till sprängningar, bränder och skjutningar som involverar allt yngre ungdomar. Kriminaliteten bottnar till stor del i försäljningen av narkotika som sker helt öppet på skolgårdar och i affärscentrum. I media rapporteras om den omfattande droghandeln i Sundsvall. Runt om i Sverige försöker papperslösa försörja sig på svartarbete och ukrainska kvinnor tvingas till prostitution. I utkanten av våra samhällen söker människor skydd.
Jag tror inte att jag är ensam om att fundera över hur vi på Röda Korset kan bidra till att minska rädslan och utanförskap och samtidigt medverka till trygghet och medmänsklighet. Under mina besök hos kretsar möter jag frivilliga och förtroendevalda som gör fantastiska insatser. Efter sina bästa förmågor bistår och möter de människor och deras rädslor och behov av stöd och trygghet. Men det är inte alltid som kretsens frivilliga och förtroendevalda mäktar med att möta de nya och stora humanitära insatser som vi nu står inför. Vi får stärka varandra, dela och bidra med erfarenheter och resurser. Samtidigt behöver vi utveckla vår egen organisation så att vi är bättre rustade att möta nya humanitära utmaningar.
På Riksstämman nu i sommar kommer styrelsen lägga fram förslag till strategi 2024 – 2030. I strategin har vi identifierat sex områden som vi ser att vi behöver fokusera på för att utveckla vår organisation. Det handlar bland annat om hur vi kan lyckas med att engagera fler i vår verksamhet, genom att nå ut till nya grupper och arbeta för ökad mångfald och inkludering. Det handlar om att bli bättre på att stötta varandra och samarbeta - att höja vår röst och försöka påverka i det vi ser är fel. Den föreslagna strategin syftar till att stärka vår organisation i den gemensamma visionen om ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld. Vill du veta mer om strategiförslaget eller dela dina erfarenheter med andra så missa inte kommande Kretsaktuellt! Här kommer vi prata om hur vi tillsammans förbereder oss för att förbättra organisationens förmåga i att stå rustade inför nya utmaningar. Välkommen!

Bästa hälsningar,
Anna

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!