Infoservice har för närvarande mycket hög belastning i telefon och mejl, vi svarar alla snarast möjligt.

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt februari 2021: Ordföranden har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Kära rödakorsare,

Välkommen till ett nytt år. Säkert har många av oss startat året i hög takt och numera vana vid det digitala arbetssättet, funnit att årets start är lika intensiv, eller kanske till och med mer intensiv än vanligt. Säkerligen är det också många som fortfarande känner att det digitala är främmande och obekvämt men vi hoppas att även ni gradvis kommer att uppleva att det fungerar.

Hur kommer då året att bli? Tveklöst kommer vi att leva med pandemin och dess effekter på samhället större delen av detta år. Det är dock viktigt att vi inom dessa ramar kan skapa en sorts normalitet som hjälper till att minimera de skadliga effekterna på vår sociala och ekonomiska hälsa. För oss i Röda Korset innebär det att vi måste få igång våra verksamheter, kanske på ett nytt sätt. Ta nya initiativ och låta fantasin flöda.

Jag fick ett brev från en person som genomgått en oerhörd personlig tragedi med ett självmord i familjen. Det var ett djupt rörande brev men också ett som väckte just den där känslan och kunskapen om vad Röda Korset står för i de svåraste stunderna. Personen hade fått kontakt med en av våra krisstödjare och ville att vi skall veta hur mycket det stödet och den relationen betytt för familjens gradvisa anpassning till ett nytt liv. Vi i Röda Korset gör det varje dag genom någonav oss. Men säkert kan vi göra ännu mer för ännu fler – om vi vågar ta steget!

Framför oss har vi kretsstämmor, utvärderingar av förra årets arbete, planering, Riksstämma och mycket annat som sker. Just nu pågår planering för kretsstämmor. Det är klart att alla olika modeller kommer att användas beroende på hur situationen ser ut lokalt. Jag är uppmuntrad av att se hur konstruktiva ni är att hitta lösningar. Det är viktigt för vår Riksstämma. Den sker digitalt över en vecka 23 maj –30 maj. Det betyder kortare pass och något varje dag för att inte trötta ut oss med långa dagar vid datorn. Det finns nu utbildningar och möten som stödjer förberedelserna för ombuden och kretsarna. Titta på här på Rednet.

I omvärlden bör vi glädjas åt att konventionen som förbjuder kärnvapen – för första gången i dessa vapens historia – nu har trätt i kraft den 22 januari 2021. Det är ett viktigt ögonblick som ger än mer kraft till arbetet mot dessa groteska vapen. Vi bör också markera att konflikten i Syrien nu går in på sitt tionde år. Ett fysiskt förstört land, en utarmad och traumatiserad befolkning. Fyra miljoner flyktingar bara i grannlandet Turkiet. Och ingen fred eller hopp i sikte. Syriens öde är ihopkopplat med allas vår framtid.

Äntligen kom snön till våra delar av Sverige. Och då kan vi börja se fram mot vår!

Rödakorshälsningar,
Margareta Wahlström

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!