Kretsnytt december 2023: Ordföranden har ordet

Kära rödakorsare,

Det är nu vinter i hela vårt land och året går mot sitt slut. Det har på många sätt varit ett utmanande år som inneburit stora prövningar. Kriget i Ukraina orsakar fortsatt stort lidande, samtidigt som vinterkylan gör livet tuffare för den redan hårt drabbade befolkningen. Under slutet av året blossade konflikten i Israel och Palestina upp igen, vilket resulterat i en humanitär katastrof och att tusentals människor mist livet. Ett lidande vi också ser i många andra länder, som till exempel i Jemen där ett krig pågått sedan 2015. 

Även om vi själva lever i ett fredligt land så har 2023 även här inneburit oro för många. Fler människor vittnar om svårigheter att klara sig när såväl boende som mat blivit dyrare, och allt fler som saknar bostad söker sig till Röda Korsets hus. Jag minns förra julen då jag hade förmånen att vara med på en julfest som arrangerades av Röda Korsets hus i Skärholmen utanför Stockholm. Gästerna vid mitt bord berättade att de kom dit regelbundet för att värma sig, umgås och äta. När jag frågade var de bodde pekade de ut genom fönstret: ”Vi bor där ute i skogen.” Kommer vi träffas vid julbordet även i år? Flera kretsar har redan skyltat i second hand-butikerna inför julen, och andra annonserar att de kommer bjuda på lokalt julfirande för alla som önskar - en fin rödakorstradition.

I veckan, den 5 december, uppmärksammade vi Frivilligdagen. En dag som FN utlyst för att fira och tacka alla frivilliga runt om i världen. Svenska Röda Korset är helt beroende av våra frivilliga som ger av sin tid och sitt engagemang för att arbeta för ett mer medmänskligt Sverige och en hållbar värld. Precis som rödakorsare gör ovärderliga insatser i Ukraina, Ryssland, Israel, Palestina, Jemen, Indonesien och i andra rödakorsföreningar i världen.    

Samtidigt pågår FN:s klimattoppmöte, COP28. Internationella Rödakorsets företrädare är på plats för att dela våra erfarenheter av de humanitära konsekvenserna som klimatförändringarna orsakar. Som under de senaste fem åren orsakat att 130 miljoner människor tvingats överge sina hem och fly, och miljarder människor bor nu i områden som i framtiden kan bli helt obeboeliga. Rödakorsrörelsen har ett tydligt budskap:

  • Minska utsläppen omedelbart, det går inte att vänta
  • Arbeta för att föregripa katastrofer tillsammans med de som drabbas värst
  • Öka stödet till klimatanpassning kraftigt och trygga att insatser når de mest utsatta
  • Ge unga en plats vid bordet – det är framför allt deras framtid som hotas

Även om det har varit tungt år så måste vi tillsammans våga tro på att vi kan medverka till positiv förändring. Att vi kan bidra till ett mer medmänskligt Sverige och en hållbar värld. Precis som vi gemensamt slog fast då vi på Riksstämman antog vår nya strategi till 2030.

 

Med önskan om ett riktigt fint avslut på detta år – så ses vi och arbetar vidare under 2024!

Anna

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!