Kretsnytt december 2022: Ordföranden har ordet

Kära rödakorsare,

För ett par veckor sedan träffades regionrådsrepresentanter, ledamöter från styrelsen och tjänstepersoner för att diskutera vad händer om Sverige hamnar i väpnad konflikt, vad är vår roll som en av flera totalförsvarsorganisationer? Är vi tillräckligt förberedda, har vi rätt kunskap och rätt organisation för att kunna ta oss an de uppgifter som förväntas av oss?    

Frågorna är många - men vi är inte ensamma om att ställa oss frågor om vilken beredskap vi egentligen har. Vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt läge där vi blir alltmer medvetna om att vi måste vara rustade och säkra på att vår organisation, på alla nivåer, kommer kunna bistå med de uppgifter som det förväntas bidra med. Precis som flera myndigheter och andra organisationer har vi förstått att vi måste, på störst allvar, se över vår organisation, vem som kan krigsplaceras och vilka konsekvenser totalförsvarsplikten kan få för oss när det gäller att fortsatt kunna upprätthålla den lokala verksamheten i kretsarna. (Totalförsvarsplikten innebär att alla i åldern 16 till 70 år kan kallas in för att hjälpa till i olika roller i händelse av konflikt eller krig.)     

I många kommuner finns Frivilliga resursgrupper (FRG) som organiserar och utbildar frivilliga från de olika totalförsvarsorganisationerna för att bistå med frivilliginsatser. Svenska Röda Korset är en av 18 totalförsvarsorganisationer. I händelse av krig eller väpnad konflikt så är vår uppgift att bistå med sjukvård till totalförsvaret samt bistå civilbefolkningen i skyddsbehov. Vår uppgift är även att upprätta den så kallade Nationella upplysningsbyrån som har som uppgift att koordinera och samordna information om krigsfångar och främmande lands civila. Utöver detta har vi även den viktiga uppgiften att sprida kunskap om ”Krigets lagar” utifrån Genèvekonventionerna och tilläggsprotokollen. Lika viktigt är det att vi har god kunskap om våra egna grundprinciper i all vår verksamhet. För i händelse av väpnad konflikt så är det framför allt våra lokala kretsar som kommer ha en viktig roll i att organisera de lokala insatserna och samverka med kommunen och andra aktörer.  

Under kommande år kommer vi se över den centrala organisationen, Svenska Röda Korsets   plan vid väpnad konflikt och krigsplacera personer i nyckelpositioner. Men redan nu kan du som är engagerad i en krets och vill lära dig mer om Röda Korsets roll och uppgifter för att vara bättre förberedd hitta mer information på Rednet. På Rednet finns korta digitala utbildningar som är öppna för alla. Har ni ännu inte haft kontakt med kommunen och övriga organisationer så kan det vara värt att kontakta dem så att ni tillsammans kan se över hur ni kan förbereda er lokalt. Vi behöver förbereda oss för det som vi förstås hoppas inte skall hända. Men händer det så är det alltid tryggare att veta vad vi har att göra. 

Med önskan om lugna och fina helger och ett varmt TACK för alla insatser under året som snart går mot sitt slut! 

Bästa rödakorshälsningar,  

Anna Hägg-Sjöquist 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!