Ladda ner pdf:en för att läsa hela Kretsnytt

Kretsnytt december 2021: Ordföranden har ordet

Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset

Kära rödakorsare,

Nu förbereder vi inför jul! I vart och vartannat fönster lyser en julstjärna inbjudande. Vi tänder ljus, pyntar och förbereder allt godis och all mat. Det är en högtid för många av oss att se fram emot i kylan och mörkret. Men långt ifrån alla har ett varmt och skönt hem eller en gemenskap att dela de stundande helgerna med. På väg inför att handla julmaten möter vi uteliggaren som tagit sin tillflykt till parkbänken. Vid återvinningen står flickor och huttrar och hoppas på att någon skall lämna något värmande. Under den frostiga bron sitter ett par unga män tätt samman i ett försök att hålla värmen. I ett mörkt kök sitter den äldre, ensamma kvinnan och tittar tomt ut över gården i hopp om att få se något hända.

Förra lördagen möttes ledamöter i regionråden och i vår styrelse för att utbyta erfarenheter och tips om hur Röda Korset kan bistå människor som saknar tak över huvudet, kläder, mat men också trygghet och glädje. Vi fick höra om frivilliga som planerar julmåltider, delar ut julblommor, erbjuder checkar att köpa kläder med i second hand-butiken, arrangerar utflykter och danskurser för unga män. Vi fick höra om mobila soppkök som rullar på kalla gator av frivilliga. Om hur frivilliga bakar bullar och bröd för att bjuda på. Hur man i samverkan med andra aktörer som sociala myndigheter, organisationer och trossamfund har hittat lösningar för att tillsammans bistå medmänniskor.

I Skärholmen, en förort till Stockholm, finns Rödakorshuset, som är öppet för alla. Här kan man få duscha, äta varm mat, tvätta sina kläder, ladda sin mobil eller låna en dator. Här har man nyligen startat en så kallad ”mansgrupp” för papperslösa/asylsökande liknande den redan populära ”kvinnogruppen”. Under hösten arrangerade kvinnogruppen utflykt till blåbärsskogen. I slutet av november arrangerade mansgruppen en uppskattad bowlingkväll. Om du och din krets vill få fler tips och förslag så kontakta gärna ert regionråd eller gå in på Rednet. På Rednet finns Svenska Röda Korsets riktlinjer för materiellt bistånd som kan vägleda dig om du är osäker på hur kretsen kan bistå med till exempel kläder. Men riktlinjer i all ära – bästa vägledningen finns nog att finna i våra grundprinciper. Vårt humanitära  uppdrag är att lindra och förhindra lidande med respekt för varje människas värde. Kort sagt att möta medmänniskor med medmänsklighet! Det gör vi tillsammans! Varje dag – i Sverige och i världen!

Ett varmt TACK till alla frivilliga för året som gått och med önskan om en riktigt god jul!

Rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist
Ordförande i Svenska Röda Korset

Ladda ner pdf:en för att läsa hela Kretsnytt

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!