Kretsnytt april 2023: Ordföranden har ordet

Kära Rödakorsvänner, när jag skriver dessa rader är det inte många veckor kvar tills alla Riksstämmoombud samlas för Riksstämma – först digitalt för att sedan träffas i Karlstad 3–4 juni.

Riksstämman är Röda Korsets högsta beslutande organ och det är då vi fattar beslut om den nya strategiska inriktning som ska styra hela vårt arbete nationellt och internationellt. Det är också då som val av styrelsen, valberedningen och föreningsrevisorer görs och när vi beslutar om stadgeändringar. Kort sagt är det på Riksstämman som vi medlemmar kan påverka viktiga beslut för hela vår organisation.

För en medlemsstyrd organisation som Röda Korset är det viktigt att vi har många medlemmar och att vi gemensamt demografiskt reflekterar Sverige. Genom att ha en medlemsbas som är i överenstämmelse med det svenska samhället gällande ålder, bakgrund, geografi och kön ges vi bättre förutsättningar att utveckla verksamheten och möta aktuella humanitära utmaningar.

I förslaget till ny strategi har styrelsen fokuserat på att vi tillsammans måste arbeta för att rekrytera fler medlemmar och frivilliga, och dessutom verka för att öka mångfalden inom Röda Korset. Det gör vi genom att bjuda in och inkludera nya målgrupper. Flera kretsar gör det redan genom att till exempel engagera frivilliga som har språk- och kulturella kunskaper vi saknar i arbetet med att utveckla vår lokala verksamhet, samt kretsar som lyckats involvera
unga studenter som befinner sig i utbildning på orten.

Vi kommer att behöva rekrytera förtroendevalda på alla nivåer i organisationen så att ledamöter i den nationella styrelsen, kretsstyrelserna och regionråden besitter olika erfarenheter och på så sätt kan bidra med olika perspektiv av det svenska samhället. På samma sätt kommer vi behöva tänka kring nya medarbetare.

Jag ser verkligen fram emot att möta alla Riksstämmoombud snart och få höra alla reflektioner vad gäller bland annat förslaget för den strategiska inriktningen för 2024–2030. Jag hoppas också att alla ni som inte medverkar på stämman tar chansen att redan nu dela era tankar med ert Riksstämmoombud. För stämman är medlemmarnas stämma.

Det är då vi tillsammans pekar ut riktningen för Svenska Röda Korset som ska vägleda vårt arbete av såväl frivilliga som förtroendevalda och medarbetare under de kommande åren!

Bästa rödakorshälsningar,
Anna Hägg-Sjöquist
Ordförande i Svenska Röda Korset

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!