På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Ladda ner Kretsnytt

Kretsnytt april 2020: Ordförande har ordet

Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande, som har lång erfarenhet av internationellt arbete för Röda Korset och FN.

Vänner!

Påsken är över och det visar sig att i stort sett så har Sveriges befolkning följt råden om att ”stanna hemma”.

Men vi är alla medvetna om att varje kris ökar utsattheten och allra mest ökar det utsattheten hos de allra mest utsatta personerna och grupperna i vårt land, liksom i världen. Här i Sverige är det många kretsar – över 70 stycken – som har lagt om sin verksamhet inom ramen för de mänskliga resurser de har, för att fortsätta att stödja människors behov. Många kretsar har genom att rekrytera nya frivilliga även expanderat sin verksamhet inom områden som stöd till äldre och isolerade, eller andra som behöver stöd. Mycket av arbetet med att hjälpa till med inköp av mat och förnödenheter, apoteksvaror, med stödjande telefonsamtal för att hålla kontakt, eller en promenad – på armslängdsavstånd, sker i bra samarbete med andra civilsamhällesorganisationer och kommuner. Ett stort och varmt tack till er alla från oss alla.

Vi har också flera nationella initiativ. Det som snabbt drog igång lokalt, nämligen stöd till äldre och isolerade, blev också ett naturligt nationellt initiativ som ledde till ett avtal med MSB. Ett bra exempel på när flera civilsamhällesorganisationer tillsammans gör en stor insats. Svenska Röda Korset har även en stödtelefon som finns till för att fånga upp den oro som många människor känner då alltför många inte har någon att prata med.

Radiohjälpen gjorde sitt genom att ordna en insamlingskväll till förmån för de organisationer som nu är väldigt aktiva i stödet till utsatta medmänniskor. Röda Korset har också fått en del av detta.

Denna folkhälsokris och samhällskris som inte är över ännu orsakar ju förstås att vi kommer att bli försenade i våra planer för 2020. Och kanske kommer det att leda till förändrade planer. Dagsfrågorna är akuta och just nu testas vi på den fråga som vi har diskuterat mycket under de senaste åren: vilka är de allra mest utsatta personerna i mitt samhälle och hur når vi dem, hur engagerar vi dem i en verksamhet som stödjer dem?

I framtiden ligger vår Riksstämma 2021. Ni har nu tillfälle att påverka uppföljningen av Riksstämman 2019 och fundera på vad stämman 2021 skall fokusera på. Och ni tar med er lärdomarna från den kris vi just nu befinner oss i. Vilka är de mest utsatta i vårt samhälle? Vad bör vi i Svenska Röda Korset göra för att reducera deras utsatthet? Och vad skall vi ytterligare göra för att bygga vår kapacitet för att göra mer?

Varma hälsningar
Margareta Wahlström

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!