På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Många kretsar har insatser i flyktingmottagandet

Röda Korset ser till att flyktingar från Ukraina får ett bra första möte med Sverige.

Många kretsar driver nu krisinsatser och har skalat upp verksamheter på ankomstplatser, Migrationsverkets mottagandeenheter och på boenden.

  • 256 kretsar har skickat in över 12 400 000 kronor till AKUT Ukraina! Här kan du läsa mer om vilka insamlingsaktiviteter som kretsar har gjort!
  • Vi finns nu på 16 boendeplatser (akutboenden, transitboenden och evakueringsboenden)
  • Vi finns på 6 av Migrationsverkets mottagandeenheter
  • Vi finns på 8 ankomstplatser (bussterminaler, färjeterminaler, flygplatser, tågstationer)
  • Vi förbereder eller genomför mottagande insatser på 46 orter.

Den 1 april skickas kretsarnas verksamhetsrapportering ut, missa inte att fylla i den så vi får hela bilden av vårt viktiga arbete, och kan berätta om det!

Vi möter upp på färjeterminalen på Verkö, Karlskrona

På bilden ovan ser vi frivilliga som möter upp människor på flykt som kommer med färja från Gdynia i Polen till färjeterminalen i Karlskrona. Foto: Johan Bävman

Röda Korset i Karlskrona är på plats vid färjeterminalen och bemannar mottagandet varje dag.  De flesta ankommande båtarna har flyktingar från Ukraina med sig. Tillsammans med Svenska kyrkan, Rädda Barnen och andra volontärer tar Röda Korset emot och hjälper flyktingar vidare på sin färd i Sverige. Här väntar människor en kort tid innan de ska vidare till migrationsverket i Malmö, där har de möjlighet att söka asyl. Vissa har anhöriga som väntar på dem vid terminalen. På bilden ovan ser vi Maksymenko Anzgela som får fika.

Frivilliga finns på plats vid Trelleborgs hamnterminal

Röda Korset i Trelleborgs första hjälpen-grupp finns på plats vid hamnterminalen. Volontärer delar ut vatten, godis, gosedjur och kaffe till flyktingar i väntan på färd vidare i Sverige.

Bröderna Håkan och Rolf Ståhl är volontärer i Trelleborg. På bilden delar de ut mat, godis, dryck och leksaker tillsammans med Refugees welcome. 

Du kan läsa om fler insatser och mer om hur vi hjälper i Sverige på rodakorset.se 

Nätverksträffar för att dela tips och hjälpa varandra

Från den 11 april kommer det att vara nätverksträffar varje vecka. Varmt välkomna på nätverksträffarna oavsett om ni har aktiv verksamhet eller planerar inför att starta. Innehållet kommer att spikas allt eftersom för att kunna möta de behov som är aktuella just då. Läs mer i Kalendariet.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!