Kretsarna i Värmland satsar på krisberedskap

Krisberedskapveckan i Värmland 2022

Under Krisberedskapsveckan satsade flera kretsar i Värmland stort på att synliggöra det lokala krisberedskapsarbetet. I flera städer var även en av Röda Korsets fyra mobila mötesplatser på plats.

Under årets Krisberedskapsvecka kördes en av Röda Korsets fyra mobila mötesplatser upp från Göteborg till Värmland för att bli en samlingsplats och ett ansikte utåt för kretsarnas lokala och regionala Krisberedskapsarbete. Mötesplatsen visades upp i Arvika, Torsby och Karlstad under veckan. Även kretsarna i Årjäng, Forshaga och Grums var ute och informerat om det lokala krisberedskapsarbetet.

Anette Axelsson Juul, regionråd i Region Mellan, har haft huvudansvaret att samordna Krisberedskapsveckan i Värmland och säger:

- Det är oerhört viktigt att synliggöra Röda Korsets arbete under krisberedskapsveckan. Vi är världens största kris- och katastroforganisation och det gäller inte bara på internationell- och nationell nivå utan också här, lokalt i Värmland. Vi tyckte det var viktigt att visa upp den mobila mötesplatsen. Dels för att tydligare kunna visa upp Röda Korset krisarbete, dels för att visa upp våra resurser och förmåga att agera i händelse av en kris.

Årets tema på Krisberedskapsveckan var mat, något som flera kretsar uppmärksammade. Bland annat delade kretsarna i Torsby kommun ut krisberedskapssoppa med tillhörande recept. Fokus under veckan för kretsarna har varit att informera allmänheten om lokal krisberedskap – både vad Röda Korset gör och vad enskilda individer själva kan göra. Det märktes tydligt att det finns ett ökat intresse från allmänheten kring Röda Korsets krisberedskapsarbete och framför allt hur de själva kan förbereda sig inför olika typer av samhällskriser. Röda Korsets krisberedskapslåda och första hjälpen väskor skapade intressanta diskussioner och väckte viktiga frågor. I Karlstad var även Värmlands Första Hjälpen-grupp på plats och erbjöd allmänheten en möjlighet att själva testa på hjärt- och lungräddning på övningsdockor i olika storlekar. 

Anette Axelsson Juul sammanfattar veckan så här:

- Det har varit väldigt trevligt att träffa alla människor och det kändes värdefullt att informera om krisberedskap. De senaste årens händelser har markant ökat intresset bland allmänheten för dessa frågor. Folk vill ta eget ansvar och förbereda sin egen beredskap och det är värdefullt och viktigt.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!