Vi gick samman till Lindesbergs rödakorskrets

Katarina Löwenbrink i Lindesberg

Hej Katarina Löwenbrink, ordförande i Lindesbergs rödakorskrets.

Kan du berätta om när kretsarna i er kommun gick samman?

När det gäller sammangående är det viktigt att man integrerar fullt ut. Vi tog in två personer i styrelsen. Det var fem kretsar från början och nu är det en.

Kan du berätta lite om era verksamheter?

Nu är det ju en speciell tid i och med coronasituationen. Jag skickar ut nyhetsbrev, talar om vad frivilliga kan göra hemma. Några av de sakerna våra frivilliga gör nu är att prismärka varor, på schema, så de inte behöver träffa folk. Vi kör hem kläder som de frivilliga kan tvätta o stryka hemma innan vi säljer dem i butik. Vår second hand-butik går runt, även i coronatider. Vi har öppnat upp textillagret för försäljning. Kunderna känner sig exklusiva.

Vi räknar med att få ett litet överskott till och med, så det känns ju roligt.

Vi har planer framåt också. I det sista sammangåendet blev vi med två lokaler – en vävstuga och en möteslokal. Möteslokalen har gått på sparlåga tidigare men användes under flyktingsituationen hösten 2015. Nu ska vi dra igång tillverkning av munskydd, som jag ser kommer vara efterfrågat framöver. Vi kommer sedan sälja till både till privatpersoner och företag som redan har frågat efter dem. I Guldsmedshyttan var vi, innan coronasituationen, i startgroparna för att samla ihop unga och börja tillverka käpphästar. Vi har också planer på att ha träffpunkter med melodikryss och bingo och på att anordna fredagsbalunsen. Det är en livesändning på Facebook där vi ska ha dragning av lotter och folk kan vinna priser från second hand-butiken. De som sitter hemma i karantän kan vara med och tävla.

Dessutom har vi precis skrivit kontrakt med kommunen så att vi har 30 sommarjobbare som kan stötta upp under sommaren.

Ni har rödakorsgrupper. Hur tänkte ni när ni startade dem?

Vi har Fellingsbro, Guldsmedshyttan och Frövi. Vi vill ha kvar en aktiv organisation. Finns det en grupp kan det kännas mer naturligt att komma dit. Man är kvar på orten, men slipper styrelsearbetet. Många blir skrämda om det är en liten krets och få aktiva. Då kan det vara svårt att komma in som frivillig utan att tvingas ta en styrelseposition.

Har ni haft några utmaningar i sammangåendet?

Några i kretsarna var tveksamma och rädda att den egna verksamheten skulle försvinna. Vi pratade mycket och jag förklarade att jag vill ha en hel, livaktig kommun. Jag sa åt dem att behålla verksamhet, gärna starta upp nytt, och att vi som krets finns som en ryggrad. Sedan plockade vi ju in folk från de olika kretsarna i styrelsen och kommer att ha ambulerande styrelsemöten.

En annan fråga var pengarna. De var rädda att tappa lokalerna och inte ha pengar till sin verksamhet. Jag förklarade att det inte går till så. De får pengar och har de verksamhet som kostar pengar så får den kosta pengar. Det finns ingen anledning att sitta och hålla på pengar, de ska användas i verksamhet. När vi är överens om den tanken så försvinner oron.

Har du några tips till kretsar som ska gå samman?

Tänk enhet. Tänk att vi är ett Röda Korset. Försök att öka verksamheter i de kretsar som tillkommer så att det händer något. Börja tänka stort – vad skulle vi göra om det var helt fritt. Sedan får man anpassa det till verkligheten.

Vad har varit den största vinsten för er med att gå samman?

Vi ser stor glädje i att man kan sammangå. Det visar verkligen styrkan med oss - vi är ett Röda Korset. När vi inte kan få ihop en styrelse i en krets kan vi gå samman och vara starkare tillsammans. Det är den bästa formen av nätverkande. En nedlagd krets samlar inte några pengar men en rödakorsgrupp kan verkligen göra det.

Vill ni veta mer om kretsens sammangående eller få råd och stöd så hittar ni kontaktuppgifter här.

Här finns material som kan hjälpa i ett sammangående.

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!