Kretsar visade upp första hjälpen på World First Aid Day

Alf Glückman, övningsledare på övningshubben i Kungsholmens rödakorskrets, visar hur övning i första hjälpen går till.

Kunskaper om första hjälpen kan rädda liv!

Det var budskapet när övningshubbar i första hjälpen på nio orter i landet visade upp sin verksamhet för allmänheten på World First Aid Day den 9 september.

På bilden ser vi Alf Glückman, övningsledare på övningshubben i Kungsholmens rödakorskrets, visar hur övning i första hjälpen går till. (FotoL Lennart Kjellman)

I Karlshamn, Falun, Åre, Stockholm (Bro + Kungsholmen), Arvika, Karlstad, Höör och Tomelilla spreds livsviktig information till många.

Med sig hade de HLR-dockor som kan kopplas upp till en app som ger direkt feedback på hjärt-lungräddning. Intresserade personer fick prova hjärt-lungräddning, lära sig mer om hjärtstartare, prova webbkursen Våga rädda liv och gå en poängpromenad med frågor om första hjälpen.

Frivilliga övningsledare berättade om övningar i första hjälpen som genomförs i kretsens övningshubb och spred också information om alla olika sätt det finns att lära sig första hjälpen på, både fysiskt och digitalt. Många personer gick därifrån stärkta i hur man kan lära sig första hjälpen på olika sätt och hur viktigt det är att våga göra något!

Övningsledare berättar:

"Det märks att första hjälpen är en fråga som både engagerar och berör många. Det var roligt att få vara ute och prata om de här frågorna. Folk var lite blyga först, men när några väl vågade komma fram så kom också fler."

"Många är intresserade och berättar att de har gått en kurs i första hjälpen, men att det var länge sen. Det är så viktigt att vi kommer ihåg att repetera våra kunskaper ofta!"

En övningshubb i första hjälpen är en kretsledd verksamhet och ett av flera sätt som en krets kan engagera sig i första hjälpen. Frivilliga övningsledare tar emot deltagare hos kretsen och leder övningar i första hjälpen. Både allmänheten och kretsens frivilliga kan komma och öva. Läs mer om övningshubbarna i Kunskapsbanken.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!