På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Kretsar kan även söka statligt ekonomiskt stöd före 1 september

Kretsar som har redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under 2019 kan före 1 september ansöka om ett bidrag i form av ett så kallat statligt omställningsstöd hos Skatteverket.

 

FRÅGOR OCH SVAR

 

Vad är omställningsstöd?

Omställningsstödet ger stöd för fasta kostnader. För att vara berättigad stödet ska kretsen ha tappat minst 30% av sin omsättning under mars–april 2020 jämfört med samma månader 2019, och kunna bestyrka detta. För att kunna få  omställningsstöd ska kretsen ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under 2019.

Vad ska kretsar med mindre omsättning göra?

Omställningsstödet är ett statligt bidrag för kretsar med större omsättning. Alla rödakorskretsar kan söka Röda Korsets interna ekonomiska stöd som finns till för kretsar som drabbats ekonomiskt av coronasituationen. Då gäller samma datum men processen är annorlunda. Läs mer här i kunskapbanken.

Hur gör kretsen en ansökan?

Ansökan för omställningsstöd kan göras till och med 2020-08-31 via Mina sidor på Skatteverket.se. Mer information om omställningsstödet finns här på Skatteverkets hemsida.

Ansökningsprocessen är ganska omfattande, så vänta inte alltför länge med att sätta igång!

Men Skatteverkets omställningsbidrag vänder sig väl bara till företag?

Ja och nej: Skatteverkets definition av företag innefattar även ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund. Dessa avses kunna redovisa sådan nettoomsättning som utgör näringsverksamhet enligt 13 kap. 1 § IL. Skattskyldigheten för näringsverksamheten har ingen betydelse i detta sammanhang. Däremot ska omsättning i ideell verksamhet inte medräknas. Med nettoomsättning menas enbart intäkter av sålda varor och utförda tjänster. Enligt Skatteverkets uppfattning innebär det att exempelvis bidrag och gåvor inte ingår i nettoomsättningen även om de hänföras till en näringsverksamhet.

Vad menas med varor och sålda tjänster?

Enligt Skatteverkets definition kan följande exempel anses utgöra godkänd omsättning: försäljning i second hand-butiker, inklusive försäljning av rödakorsmaterial, och fakturering av första hjälpengruppers uppdrag. Om ni är osäkra på om en intäkt kan beräknas i omsättningen kan ni som krets kontakta Skatteverket.

Var kan vi ställa frågor om omställningsstödet?

Det går alltid bra att kontakta Infoservice, men det är bättre att kontakta Skatteverket direkt om något i ansökningsproceduren eller i regelverket är otydligt.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!