Kretsar kan hjälpa barn att sätta fart på sommaren

Röda Korset på Lindängen i Malmö har startat en cykelverkstad. Fadel Mourad fixar en cykel.

I år har barnfamiljer med låga inkomster det extra svårt. Därför är det viktigt att kretsar bjuder in barnfamiljer till sommaraktiviteter.

Snart nalkas sommarlov för alla Sveriges skolbarn och för de flesta är det en härlig tid med ledighet och resor. För barn som lever i ekonomisk utsatthet är inte sommaren alltid lika ljuv.

Tillsammans med Rädda Barnen, Hyresgästföreningen och Majblomman genomförde Svenska Röda Korset nyligen en SIFO-undersökning för att se hur barnfamiljer påverkas av de stigande mat- och levnadskostnaderna. Resultatet av undersökningen visar att konsekvenserna är allvarliga för barnfamiljer med låga inkomster och särskilt tydligt är det för ensamstående föräldrar. 

Bland ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 29 500 svarar 1 av 8 att de har haft det svårt att mätta sig själv eller familjen och 1 av 4 svarar att de har haft svårt att betala familjens räkningar.  

 

Ökade behov under sommaren  

Under sommarlovet serveras ingen mat i skolorna och dessutom är resor, fritidsaktiviteter och busskort kostsamt. Det finns en stor risk att många barn i Sverige i år har en sysslolös sommar framför sig och kanske inte ens kommer kunna äta sig mätta.  

 

Vad kan kretsen göra?  

  • Dela ut eller servera mat, till exempel matkassar, picknickkorgar, matpaket eller lagad mat eller presentkort.  
  • Samla ihop och dela ut sommarkläder, sandaler, badkläder, leksaker, fotbollar, cyklar, rullskridskor och liknande. Tips kan också vara att undersöka om det finns en Fritidsbank som kretsen kan samarbeta med.  
  • Röda Korsets Ungdomsförbund driver verksamheten "Sommarkompis" som erbjuder kostnadsfria aktiviteter för barn och unga under sommaren. Ta kontakt med RKUF på er ort och undersök om de kan samverka kring aktiviteter genom att mejla rkuf.ORTNAMN@redcross.se. 
  • Ha öppet på mötesplatser så mycket som möjligt under sommaren. Samarbeta med andra organisationer eller arrangera egna aktiviteter som till exempel utflykter, pysseldagar, idrotts- och friluftsaktiviteter.  
  • Ta reda på vilka kostnadsfria aktiviteter som kommuner eller andra organisationer kommer att anordna under sommaren. Sammanställ en ”tipslista” med alla aktiviteter i kommunen som ni kan dela ut. Det kan även vara bra att lägga till kontaktuppgifter till exempelvis BRIS och socialjour, RKUF:s chat och jourhavande kompis.   

 

Sök särskilda medel för aktiviteter 

För att finansiera aktiviteterna kan kretsmedel sökas. Sista datum för att skicka in er ansökan är den 31 maj. 

För mer stöd och inspiration se Kunskapsbanken om grundläggande behov. 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!