Kretsar i Region Göta övar på krisberedskap

Kretsar övar krisberedskap i Region Göta.

Omvärldsläget har lett till ett ökat engagemang och även satt den lokala krisberedskapen på sin spets. Oavsett om kretsen har en krisberedskapsplan eller inte är det alltid bra att se över kretsens beredskap för att bättre kunna möta en kris.

Utifrån detta har regionråd Göta anordnat tre workshopar där kretsar får genomföra scenarioövningar samt där tre föredragshållare berättar om krisberedskap ur olika perspektiv.

Claes-Göran Ekhall, tidigare överstelöjtnant och Jönköpings kommuns rödakorskrets krisberedskapsplanerare berättar om ledning under kris. Susanna Engman, krisberedskapsansvarig i Nyköpingskretsen har ett föredrag om samverkan i kris och berättar om deras erfarenheter från insatsen på Skavsta flygplats i våras. Gullvi Aldén, regionrådsledamot, ordförande i Vadstenas rödakorskrets och tidigare krissamordnare pratar om kris, media och grundprinciper.  

Den första workshopen gick av stapeln den 22 september i Vrigstad tätt följt av den andra i Katrineholm den 28 september. Den 6 oktober hålls den tredje och sista i Linköping. Sammanlagt har runt 65 förtroendevalda och frivilliga anmält sig.

Tre snabba frågor

Margareta Sterner, du är vice ordförande i regionråd Göta och en av de som anordnat workshoparna - varför anordnar ni dessa träffar?

- Vi anordnar dessa workshopar i krisberedskap med målet att stärka kretsar i hur de aktivt kan hantera en kris.

Susanna Engman, du som är ledamot och krisberedskapsansvarig i Nyköpingskretsen tillika en av dagens föredragshållare - varför är lokal krisberedskap viktigt?  

- För att hjälpa till att stärka samhället och individens förmåga att klara av att hantera en kris.

Kerstin Karlsson från Värnamobygdens rödakorskrets, avslutningsvis undrar jag - hur känner du efter dagen?

- Det har varit väldigt givande! Nu kommer vi åka hem och ta med scenariorna till resten av styrelsen för att diskutera och tänka till ytterligare. Det som är så bra med scenarion är att det blir konkret.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!