På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Kontaktringarna bryter isoleringen

Gunilla Gålne - uppdragsledare  för Kontaktringarna i Uppsala Rödakorskrets

"Många av de personer som vi ringer till är väldigt gamla och har kanske varit isolerade på många sätt även innan den här svåra tiden."

Kontaktringarna har funnits i Uppsalakretsen i mer än 15 år och är en del av Röda Korsets ordinarie insatser för äldre personer i Uppsala. I denna intervju får vi läsa om hur verksamhetens gruppledare Gunilla Gålne berättar om hur de kunnat fortsätta sitt viktiga arbete under coronakrisen.

Hur skulle du beskriva ditt uppdrag?

- Jag är gruppledare för den verksamhet inom Röda Korset i Uppsala som kallas för kontaktringningen. Jag samordnar och ser till att vi är fullbemannade i den här gruppen. Det innebär även att jag med jämna mellanrum rekryterar nya personer, och jag är också den som har hand om introduktion av nya klienter.

Tidigare utförde du ditt uppdrag från kontoret på Trädgårdsgatan i centrala Uppsala, hur tycker du det går att göra det hemifrån?

- Det går väldigt bra. Den stora skillnaden nu är ju att frivilliga ringer hemifrån. Det har varit en omställning, men jag har fått med mig allihop och själva ringningen fungerar ungefär som vanligt. Det som är lite på den negativa sidan är att vi inte kan träffas i gruppen.
Men jag håller kontakt med min grupp genom mail eller telefon och de rapporterar till mig när de har utfört sina uppdrag.

Vad tycker personerna som ni ringer till om att verksamheten fortsätter?

- De är väldigt glada att vi har kunnat fortsätta. Många av de personer som vi ringer till är väldigt gamla och har kanske varit isolerade på många sätt även innan den här svåra tiden. Nu blir de ännu mer isolerade eftersom de inte kan ta emot besök på samma sätt. En del är oroliga för smittspridningen och uttrycker oro för att framtiden är oviss. Jag uppfattar det som att vår ringningsverksamhet är ännu viktigare nu, och därför är det ju verkligen jättebra att vi fortsätter.

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!