Vill du lära dig mer om hållbarhet, klimat och få kraft att förändra?

Två kvinnor står på varsin sida av en odlingslåda med zucchini. Bakom dem är en mörk trävägg med målningar och ballonger.

Årets riksstämma visade på det stora intresset som finns runtom i hela landet för hållbarhets- och klimatfrågor. Men hur gör man? Vilka kunskaper behövs? Hur omvandlar man ord och begrepp till praktik och aktiva handlingar?

Klimatomställning i teori & praktik är kursen på Röda Korsets folkhögskola som tar ett helhetsgrepp på frågan. Sommarlovet har just dragit igång för årets deltagare men de vill göra ett medskick till dig som just nu letar efter en utbildning i de här frågorna inför nästa år.

Unik mix av teori och praktik

Folkhögskolans klimatkurs har gett oss en bred kunskap om klimatfrågor och hur de hänger samman med andra samhällsfrågor. Samtidigt har vi fått massor av praktiska exempel genom föreläsningar med personer som i sin vardag arbetar med hållbarhet på organisationer eller myndigheter. Dessutom har vi under våren haft en sju veckors praktikperiod som gett utrymme åt var och en av oss att fördjupa oss i det område som vi känner oss mest engagerade i. Några har arbetat med odling, andra har testat att jobba med policyfrågor på Röda Korset och KRAV, en av deltagarna åkte till Tjörn och skaffade sig kunskaper om Tiny house – en boendeform som ska göra bostäder billigare, enklare och mer resurseffektiva.

Vårens slutkläm var att få igång skolans stadsodling ”Skäris odlar” för säsongen. Planering, jordförbättring och försådd har engagerat alla i gruppen. Nu är allt planterat och fixat. Tre deltagare har fått jobb på stadsdelsförvaltningen för att handleda ungdomar i att sköta om stadsodlingarna i området, inklusive skolans odling. Vi ser redan fram emot skördefesten i höst!

Vad vi vet är den här kursen snudd på unik genom sin mix av just det praktiska och teoretiska. Det har gett oss en nyanserad bild av klimatfrågorna och en hel verktygslåda för att kunna agera själva både som privatpersoner och på framtida arbetsplatser. Så tveka inte att ta över stafettpinnen och gå kursen nästa år!

 

Klimatomställning i teori & praktik är en heltidskurs under ett år på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen i södra Stockholm. Kursen är CSN-berättigad.

Blir du nyfiken? Vill du veta mer? På folkhögskolans hemsida ligger några nyproducerade filmer som deltagarna gjort och där kan du också läsa mer om kursinnehåll och upplägg. Varmt välkommen att höra av dig till oss på skolan om du undrar över något. Sök så snart som möjligt för att säkra din plats till höstens kurs.  

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!