Karlshamns rödakorskrets är nu en kommunkrets

Hej Anneli Bengtsson, ordförande i Karlshamns rödakorskrets. Ni är nu en kommunkrets.

Kan du berätta om hur det såg ut i er kommun före sammangåendet?

- Karlshamns kommun hade tidigare två stora och två små kretsar. Båda de stora kretsarna, Asarum rödakorskrets och Karlshamns rödakorskrets, hade styrelse och verksamhet. Vi var ungefär lika stora. Vi har haft ett välfungerande samverkansråd med folk från både de två små och de två stora. Vi har haft verksamhet tillsammans, bland annat modevisning. Det är viktigt att göra saker tillsammans med kretsarna i kommunen, kanske en verksamhet eller ett jippo där alla lägger ner lika mycket energi.

Hur gick sammangåendet till?

- Alla kände varandra sedan tidigare, eftersom vi redan hade ett socialt samarbete så det var inte så konstigt att bli en krets. Valberedningarna samarbetade och valde ut några från de gamla styrelserna som fortfarande ville sitta i styrelse. De skulle vara en brygga mellan de gamla kretsarna och den nya, de kan bolla frågor med varandra, som hur mycket pengar som behövds till rödakorsgrupperna.

- Det var naturligt att kalla den nya kretsen för Karlshamns rödakorskrets eftersom det är Karlshamns kommun.

- Ringamåla har precis fattat beslut på årets kretsstämma, och har bildat en rödakorsgrupp som tillhör Karlshamn. Den fjärde kretsen hann lägga ner innan det var aktuellt med rödakorsgrupper.

- För oss har det varit bra att bli en krets. Några av kretsarna slipper ha styrelse men kan fortsätta med verksamhet.

Hur ser det ut med era verksamheter efter sammangåendet?

- Verksamheterna finns kvar! Vi har Kupan, Second hand-butiken som ger inkomster till kretsen och ser till att vi kan utveckla vårt arbete och kan skänka pengar till olika rödakorsprojekt. Den är också ansiktet utåt för allmänheten och visar att Röda Korset finns på plats i kommunen.

- Vi har besöksverksamhet, sjukhusvärdar, läxhjälp, språkcafé för kvinnor, rödakorsgruppen i Ringamåla har en vävstuga, en träffpunkt. Asarum har också allt kvar; gympa, möte, läsprojekt. Sedan har vi ju styrelsemöten och bjuder alltid in valberedning och revisorer så det är många som engagerar sig i kretsen och i verksamheterna.  

Hade ni några utmaningar?

- Kanske inte utmaningar, men ekonomin var en fråga. Den diskuterade vi mycket, vad som händer med kretsarnas pengar när vi går samman. Men det är ju inte kretsarnas pengar, det är Röda Korsets pengar. Vi la in rödakorsgrupperna i budgeten. De känner inte att de inte har pengar. Behöver de pengar har de det i budget. Behöver de extra ber de styrelsen om extra, precis som alla andra verksamheter.

- Asarums rödakorskrets hade dessutom en fond, så vi behövde reda ut hur vi skulle göra med den.

Vad har hjälpt er i sammangåendet?

- Det har varit viktigt med samverkansrådet och att vi redan samverkat runt olika verksamheter och aktiviteter.

- Vår kontakt i regionrådet har också varit jätteviktig. Hon har haft koll på hur det går till, hon har stöttat och hjälpt. Jag vill verkligen lyfta regionrådet som en viktig hjälp i sammangåendet.

Vill ni veta mer om kretsens sammangående eller få råd och stöd så hittar ni kontaktuppgifter här.

Här finns material som kan hjälpa i ett sammangående.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!