Nu är det tid för global solidaritet

Jagan Chapagain och Martin Ärnlöv

Den 20-21 april fick vi besök av Jagan Chapagain, generalsekreterare för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederation (IFRC).

Sedan Jagan Chapagain tillträdde som generalsekreterare 2020 för IFRC, världens största humanitära nätverk med 14 miljoner volontärer i 192 länder, har kriserna inte låtit vänta på sig. Just nu upptar hjälpinsatsen i och kring Ukraina mycket av hans tid, men lika viktigt är dock kampen mot klimatförändringarna, hungerkriser, beredskap mot naturkatastrofer och folkhälsokriser som pandemin. Nu är det tid för global solidaritet, konstaterade han i en längre intervju i Sidas publikation Omvärlden: https://www.omvarlden.se/intervjuer/nu-ar-det-tid-for-global-solidaritet

Han började själv som ungdomsvolontär på Himalayas tak, Nepals Röda Kors. Därefter städslades han av Svenska Röda Korset för att slå an på den humanitära vägen som nu tagit honom ändå upp till toppositionen. Idag när många vill göra en insats och vara frivillig är han ett levande bevis på ett livslångt engagemang.

I Sverige träffade Jagan Chapagain representanter för UD, Sida och humanitära organisationer, media och Sveriges Riksdag. Han höll också ett uppskattat möte med Svenska Röda Korsets personal och förde diskussioner med vår styrelse och ledning om hur möta vår tids största humanitära utmaningar.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!