– Det är alltid trevligt att vara tillbaka i Sverige. Mitt första internationella uppdrag 1996 var som delegat för Svenska Röda Korset till Centralasien.
– Några av de viktigaste diskussionerna jag har här handlar om hur vi gemensamt kan bli en stark federation och hur vi tillsammans med Internationella rödakorskommittén (ICRC) kan bli en stark rörelse. Det görs redan mycket för att vi ska bli en stark federation genom våra 191 nationella föreningar. Att hitta sätt att komma samman är extremt viktigt eftersom det gör det möjligt för oss att visa på vårt gemensamma inflytande och effekten av det vi gör globalt. Snarare än genom uppdelade sätt att rapportera och samla in information. Det är ett område som vi behöver bli bättre på.
– Covid-19 var en tid då vi gjorde mycket tillsammans. Eftersom vi fick mycket bättre globala data, kunde vi visa på den globala effekten. Det är den typen av effekt vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans som en organisation.
– En viktig uppmaning till Svenska Röda Korset är att spela en ledande roll i Federationens internationella frågor. Det gäller hela Svenska Röda Korset, inte bara den internationella avdelningen som redan är mycket engagerade. Mina förhoppningar och förväntningar är att hela Svenska Röda Korset, genom sitt medlemskap i Federation, bidrar och formar dess framtid.
– När jag började arbeta internationellt i mitten av 90-talet spelade Svenska Röda Korset en ledande roll. Vi hade ledare inom Federationen som kom från Sverige – vicepresident, styrelseledamöter, olika kommittéer och kommissioner. Vid den tiden hade vi många stora personligheter. Över tid har det engagemanget inte varit lika starkt. Men de senaste två, tre åren har jag sett att engagemanget ökar igen.
– Det är mitt budskap till Svenska Röda Korset. Att ta en ledande roll inom Federationen vad gäller internationella frågor.
Hur ser du på Federationens roll i förhållande till de växande humanitära behoven runt om i världen?
– Federationens roll blir ännu viktigare, på grund av den humanitära krisens omfattning i världen. Det inkluderar de 191 nationella föreningarna. Vi måste fortsätta vara snabba och ambitiösa när vi svarar på de många kriser som världen står inför. Vi har ett bra system för hur vi arbetar, men ibland är vi inte tillräckligt ambitiösa. Vi måste komma samman.
– Till exempel arbetar vi just nu i Libanon, tillsammans med Libanesiska Röda Korset. Vi behöver komma samman för att utveckla ett ambitiöst humanitärt program, där vi alla kan passa in i en gemensam responsplan i Libanon. Detta måste vi göra i varje kontext. På det sättet utnyttjar vi, och använder oss av vår gemensamma kapacitet.
– Men att ständigt svara på kriser, efter att de inträffat, är inte hållbart. Som federation måste vi investera mer i det jag kallar att minska sårbarheten. I stället för att svara på sårbarheten när den redan har inträffat, måste vi minska den från första början.
– I Strategi 2030 har vi identifierat tre områden: klimat, hälsa och migration. Med dessa tre områden som utgångspunkt måste vi investera i att bygga samhällens motståndskraft så att det finns mer motståndskraft när krisen väl inträffar. För att minimera krisens påverkan, och i vissa fall till och med mildra kriserna själva. Vi måste investera i samhällens motståndskraft för att minska sårbarheten eller effekten av den. För det tredje måste vi göra det på rätt sätt – med högsta nivå av integritet, ansvarstagande och öppenhet. Detta är extremt viktigt för oss i hela den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen. Allt vi gör behöver inte bara vara snabbt och effektivt, utan också göras på rätt sätt. Med människors värdighet i åtanke. Detta är något vi inom Federationen måste främja tillsammans. Vi behöver agera mer djärvt, investera mycket mer i att minska sårbarhet, och göra det på ett värdigt sätt, med hög integritet, ansvarstagande och öppenhet.
– En sista punkt jag vill föra fram är att för mig – oavsett om du är anställd eller frivillig på Röda Korset – är det extremt viktigt för oss alla att ha andan av volontärarbete och frivillighet i allt vi gör. Det är Röda Korsets kärna. Nelson Mandela sa att när du kommer till denna jord som människa, får ditt liv sin mening när du har gjort en skillnad i någon annans liv. Det är andan i vårt arbete, att det vi gör är inte bara ett jobb. Det handlar om vår passion, våra övertygelser, våra värderingar och principer. Att göra en skillnad i samhällena.
– Det är ett budskap som vi ständigt behöver upprepa i en värld där vi ser att mänskligheten är under attack på så många platser i världen. Våra frivilliga förlorar sina liv i tjänsten, i märkta fordon. Vi behöver förändra det humanitära arbetet och de humanitära aktörerna. Vi är heliga och måste behandlas som sådana. Låt oss ta oss an det budskapet tillsammans.