Information med anledning av det försämrade omvärldsläget

Ukraina

Situationen i Ukraina, som de senaste åtta åren har varit mycket allvarlig och inneburit stort lidande för civilbefolkningen, har nu försämrats ytterligare i och med nattens stridigheter. Vi på Svenska Röda Korset följer situationen nära och stödjer sedan flera år Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens arbete i Ukraina.

Läs mer om hur vårt arbete i Ukraina här.

De folkrättsliga reglerna gäller

I väpnade konflikter, som i den situation som råder i Ukraina, gäller den humanitära rätten. Vill du veta mer om den humanitära rätten och Rödakors- och rödahalvmånerörelsens roll i väpnade konflikter? Läs mer på vår hemsida och gå gärna webbkursen om krigets lagar och folkrätten runtomkring.

Vid tillfällen som dessa kan det vara bra att påminna oss hur vi möter personer med oro samt att våra grundprinciper alltid är en kompass i vårt rödakorsarbete.

Hur kan vi bidra till att minska oro? 

Vår organisation och logotyp är välkänd och symboliserar för många tillit och stöd. Många personer söker sig till våra lokaler (som second hand-butiker, mötesplatser och kontor), både regelbundet och vid särskilda situationer. Det kan exempelvis handla om frågor kring vår inställning kring situationen, vad för stöd som ges samt uttryck för sin oro. Personerna kan också ha bestämda åsikter vart de står kopplat exempelvis kring ansvar och åtgärder. För egen del kan situationer som dessa skapa olust och det finns med stor sannolikhet egna tankar på ”vems felet är” och vad som bör göras. Som organisation tar vi enligt neutralitetsprincipen inte ställning i fientligheter eller meningsskiljaktigheter som exempelvis rör politik, religion eller ideologi. 

Våra vardagsverksamheter skapar förutsättningar för att personer kan komma till oss med sin oro. Vi möter oron genom att lyssna utan att värdera eller ta ställning och ger stöd att hålla fast i vardagliga rutiner. På så sätt främjas trygghet, lugn, tillit, samhörighet och hopp.  

Mer information om psykosocialt stöd finns i Kunskapsbanken. Råd för att hantera oro och stress finns på vår hemsida. På hemsidan finns också den interaktiva kursen Våga möta, där du kan prova på att möta olika reaktioner 

Grundprinciperna som kompass 

Som alltid vänder vi oss till grundprinciperna. Det är vår kompass och det verktyg vi har att luta oss på. Neutralitetsprincipen, vikten av att vara och uppfattas vara neutral, är extra viktigt. Inte enbart för oss i Sverige utan som en del av en global rörelse måste vi solidariskt alltid tänka på och väga in vad våra uttalanden och handlingar kan få för konsekvenser för våra syster-föreningar.  

Mer information om grundprinciperna finns i Kunskapsbanken. Se särskilt artikeln ”Varför är det så viktigt med neutralitet”. Det går bra att boka en workshop om grundprinciperna, digitalt eller fysiskt. Kontakta  info@redcross.se för mer information och bokning. 

Inbetalningar av kretsar

Ändamål: Akut! Ukraina

Redovisningskod för kretsar: 2022512 

Centralt swishnummer att kommunicera till privatpersoner som vill skänka: 900 80 79

Vårt bankgirounummer: 900-8004

Du hittar material och mer insamlingsinformation för kretsar i Kunskapsbanken: Insamling: Akut Ukraina

Mer information om vad vi gör och hur vi kan stötta

Vanliga frågor om vår hjälp i Ukraina
Migrationsrådgivning gällande Ukraina

Röda Korsets volontärer hjälper efter översvämning.
Ukraina – våra akuta insatser räddar liv

Kriget slår extremt hårt och hjälpbehoven växer.

Ukraina

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!