Årets Världsvattendag 22 mars - att göra det osynliga synligt

I Sudan 2021. En kvinna hämtar vatten.

Idag infaller den Internationella vattendagen eller Världsvattendagen som är en temadag instiftad av FN som uppmärksammas 22 mars varje år. Dagen antogs formellt i Agenda 21 under konferensen i Rio de Janeiro 1992.

I år är temat för Världsvattendagen grundvatten - att göra det osynliga synligt. Grundvatten är osynligt, men dess påverkan är synlig överallt. IFRC arbetar nu med vattenförsörjningssystem som utvinner vatten underifrån.  Detta ger säker och hållbar vattenförsörjning till dem som är i störst behov av det. Syftet är att förbättra människors hälsa, värdighet och minska sjukdomar.

Att skydda miljön och minska koldioxidavtryck är viktigt och därför används soldrivna vattenpumpsystem, vattenautomater och belysning för användare på natten. Solenergin driver också ett system som ger information om vattenanvändning och systemets tillförlitlighet.

Svenska Röda Korset är internationellt sett en viktig förening med spetskompetens inom vatten, sanitet och hygien. Vi ger både långsiktigt stöd och humanitärt stöd när en katastrof slår in Vi bidrar till våra systerföreningar runt om i världen med finansiellt stöd och teknisk kompetens.

Målet är att barn, unga och de mest utsatta ska få sin rätt till hälsa och välmående tillgodosedd genom tillgång till rent vatten. Det här är ett viktigt långsiktigt verksamhetsområde i de flesta av våra programländer och inkluderar både kunskap om hygien och praktisk utrustning som rent vatten, tvål, handtvättanordningar och tvättmöjligheter.

När det gäller katastrofhjälp är Svenska Röda Korset berett att bidra med olika moduler och expertis inom akut vattenrening, testning och distribution. Detta är ett viktigt stöd till samhällen när befintliga vattensystem har blivit allvarligt skadade eller förorenade.

 

Läs mer om vatten och sanitet på rodakorset.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!