ICA och Röda Korset stöttar barnfamiljer i Vänersborg

Ica och Röda Korset i samarbete mot barnfattigdom

Larmen om ökande barnfattigdom och familjer som inte har tillräckligt med pengar för mat har ökat kraftigt det senaste året. Så även i Vänersborg. I ett pilotprojekt samarbetar ICA och Röda Korset i Vänersborg för att hjälpa barnfamiljer som behöver hjälp att mätta sina barn.

Vid kassorna på Ica Kvantum i Vänersborg står en röd kundvagn fylld med mat och hygienartiklar. Tanken är att kunder som vill kan köpa något extra i butiken och lämna i vagnen.

Två gånger i veckan levereras produkterna som samlats in till Röda Korset för sortering av kretsens volontärer. Varje tisdag delas sedan all insamlad mat ut till utsatta barnfamiljer. Pilotprojektet är en framgång och kommer att spridas över hela landet. Både ICA och Röda Korset har ett stort samhällsansvar och vill hjälpa dem som verkligen behöver det. Kretsen har tidigare delat ut matkassar till personer som behöver hjälp varje torsdag och nu tillkommer tisdagar som utdelningsdag, bara för barnfamiljer.

När fattigdomen ökar skalar Röda Korset upp för att hjälpa fler – och kräver att våra politiker tar ansvar för ett medmänskligare Sverige där ingen ska behöva gå hungrig.

Vår SIFO-undersökning som gjordes under våren 2023 visar att det ekonomiska läget sätter mycket hård press på barnfamiljer. Här framgår att 3 av 10 ensamstående med inkomst under 35 000 kronor har svårt att köpa näringsrik mat till familjen. Svårigheterna märks tydligt hos Röda Korsets lokalföreningar, dit allt fler söker sig för att klara vardagen. Idag finns vi på 140 platser i Sverige och driver verksamhet som hjälper människor i utsatthet. Det är en fyrdubbling sedan 2020.

Läs mer i artikeln på TTELA

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!