I Övertorneås Röda Café har fler råd att fika

I Övertorneås Röda Café har fler råd att fika

Med ny blommig tapet, ombonade lokaler och låga priser är det en välkomnande känsla som infinner sig när man stiger in på Röda Caféet i Övertorneå. I en gammal träram står budskapet ”Välkommen till ett lite annorlunda café” på många olika språk.

-Vi hade gratis jullunch i år, som gick jättebra. Det kom personer från massor av länder och vi fick fem nya språk på vår tavla, säger Marie Persson, som är anställd av kretsen på deltid och arbetar i caféet med både verksamhet och frivilligrekrytering. 

-Te och saft är alltid gratis här och kaffe kostar 10 kronor. Vi vill att alla ska ha råd att besöka oss, berättar Marie vidare. På caféet serveras även sallad och mackor, förutom fikabröd. En del av fikabrödet bakas i lokalen, och en del hemma hos frivilliga.

-Det är svårt att nå de som kanske bäst behöver det. Förra året hade vi soppluncher som var gratis, och då kom inte så många, berättar Agneta Töyrä, ordförande i kretsen.

Istället för helt gratis mat satsar kretsen på att ha låga priser så att alla kan besöka caféet, utan att känna sig utpekade som målgrupp. Det upplevs särskilt viktigt på en mindre ort att ha en bredare verksamhet som passar flera målgrupper. 

Styrelsen och de anställda arbetade idogt med att anpassa och inreda lokalen inför öppningen i november. Vissa krav, exempelvis att ha en vägg mellan köket och ingången till toaletten, har kretsen fått åtgärda inför öppning. De har haft tät kontakt med kommunen vad som gäller för att exempelvis få sätta upp en skylt. Kretsen har upplevt ett stort intresse från lokalsamhället att besöka deras nyöppnade café, med olika målgrupper representerade bland besökarna. 

-Nu kommer folk in till oss och ser vad vi gör, vi syns på bygden och många som kommer in är imponerade av hur fint vi har det, berättar ordförande Agneta Töyrä. 

Inom de ordinarie öppettiderna bedriver kretsen språkcafé en gång i veckan och har även upplåtit en vägg i lokalen till rullande konstutställning. Insamling av kläder, som sedan skänkts bort till behövande, eller ”klädbytardagar” har också ordnats av kretsen. Lokalen har dessutom en ”hobbyhörna” med gitarr, leksaker, spel samt garn och stickor.

När jag frågar vilket fika som säljer slut snabbast får jag till svar:
-Det mesta har gått hem, men våra matiga sallader och billiga chokladbollar har gått riktigt bra!

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!