I Malmö, För Malmö – Röda Korsets hus invigt

Lilibeth Rosqvist, frivilligledare på verksamheten Hjärtat där de grundläggande behoven möts upp, bjuder alla på liten soppa

Röda Korsets hus i Malmö invigdes under veckan med artisten Rickard Söderberg som talare. Här kan personer i hemlöshet, eller annan utsatthet, få lite vila och mat och tvätta sina kläder.

Mellan de högre husen ligger ett lite lägre hus, omringat av en trädgård. Det är Röda Korsets hus i Malmö och idag har de invigning. Ballonger överallt och många glada ansikten hälsar oss välkomna i entrén. Det är full fart i lokalen trots att programmet börjar först om en timme. I fåtöljer och soffor sitter man och småpratar och det bjuds på hemlagade piroger och bullar med valfri dricka till.

- Prova gärna den här, den smakar aprikos, säger en av volontärerna och sträcker över en rosafärgad bubblig lemonad.

Drycken är ett av alla bidrag från samarbeten som kretsen lyckats få fram. Röda Korsets hus har flera rum och väggarna är prydda med vackra bilder varvat med affischer om verksamheter som erbjuds. Överallt ser man någon som står och läser.

Artisten Rickard Söderberg inleder programmet med ett värmande tal om alla människors lika värde och vikten av huset man står i. Under applåder klipper han det röda bandet och huset är officiellt öppnat. Därefter fyller Röda Korsets generalsekreterare, Martin Ärnlöv, i det Rikard Söderberg sagt och ger en lägesbild över utsattheten som ökar i Sverige. Martin Ärnlöv berättar också att Svenska Röda Korset satsar på att starta fler Röda Kors hus över landet så att de grundläggande humanitära behoven når de mest utsatta. Förutom i Malmö finns de i dag i Vänersborg och Skärholmen och ett ytterligare öppnas under hösten i Södertälje.

Ordföranden Mikael Ringman ler stolt när han berättar om sina medarbetares, och alla frivilligas insatser, för att huset skulle komma till.

I Röda Korsets hus erbjuds allt från sociala aktiviteter som Tesalongen på söndagar till soppkök, duschar och tvättmöjligheter. I Malmö För Malmö är husets slogan och platsen är tänkt vara en fast punkt för personer som befinner sig i en utsatt situation och söker stöd och gemenskap.

- Men självklart är alla välkomna! säger Laura Björck som är samordnare för huset.

Så här skriver Rickard Söderberg om sin medverkan vid invigningen:

- När cynism och hat sprider sig i samhällskroppen är detta det minsta jag kan göra för att vara med och bygga en friskare värld där alla får plats, oavsett vem vi är, vad vi äger eller var vi kommer ifrån.

Plats: Röda Korsets hus i Malmö ligger på Katrinelundsgatan 10, Röda Korsets Hus i Malmö (rodakorset.se)

Läs gärna debattartikeln i Syndsvenskan här.

Hallå där Laura Björck, samordnare Röda Korsets Hus i Malmö:

Varför öppnar Röda Korsets hus i Malmö?

Därför att vi ser att det finns behov av en sådan plats. Vi har gjort behovsanalyser och samtalat med andra ideella organisationer för att lokalisera och identifiera våra lokala behov. Tyvärr är de stora. Fokus ligger på basbehov så som mat, vila, trygghet och personlig hygien. Vi serverar mat och fika och du kan duscha eller tvätta. Eftersom allt vi gör ska vara behovsbaserat skapar vi också flexibla verksamheter som ska skifta efter hur situationen ser ut i Malmö. Röda Korsets hus i Malmö är ett kollektivt projekt där det är viktigt att deltagarna känner sig delaktiga i huset, att det finns för dem och att de är en grundbult i alla verksamheter.

Vilken verksamhet är redan i gång i huset?

Först ut var Träffpunkt Familj som vi redan hade startat i juli men som höll till i Folkets Park under sommaren tills vi öppnat. Träffpunkt Familj är en verksamhet där vi skapar en trevlig miljö för barnfamiljer att leka, umgås och fika. Nästa verksamhet att starta upp var Hjärtat som är en social mötesplats med fokus på basbehov för vuxna som mat och dusch. Många kommer dit för att prata och umgås. Vidare har vårt populära soppkök flyttat in i Röda Korsets hus. Det har under många år varit öppet en söndag i månaden.

Vilka verksamheter kommer att finnas i huset?

Utöver de som beskrivits ovan planerar vi för uppstart av Tesalongen som kommer vara en social träffpunkt, dagtid, där vi ska skapa en engelsk tebjudning och erbjuda möjlighet att mötas över handarbete och sällskapsspel. Så snart våren är tillbaka kommer vi bilda odlingslag och vårda trädgården. De befintliga verksamheterna ska utökas allteftersom och utifrån behov.

Hur ser de humanitära behoven i Malmö ut?

De är stora och jag ser tyvärr inga tecken på att de kommer att minska inom den närmsta framtiden. Det finns många människor som har svårt att få tillgång till det mest basala i livet, som att äta sig mätt, hålla sig ren och kunna sova ordentligt. Det finns många som lever under otrygga förhållanden, alla våra mötesplatser i stan ska vara trygga och välkomnande. Vi ser att det finns stora behov av klädutdelning, något som också på sikt kommer finnas i huset i större skala än idag. Det kan också handla om social gemenskap. Därför är det så viktigt att Röda Korsets hus i Malmö baseras på medvetna analyser om samhället så vi kan placera oss där vi gör som mest nytta, så att vi når ut till de som behöver det allra mest. I längden borde inte ansvaret på att lösa dessa problem ligga på ideella organisationer som Röda Korset utan större ansvar borde tas av myndigheter. Men vi gör vad vi kan samtidigt som vi också försöker vara opinionsbildande.

Hur ser behovet av frivilliga ut? Har ni tillräckligt med frivilliga idag, behöver ni fler? Vilka utbildningar kommer de frivilliga att få gå/vilket stöd kommer de frivilliga behöva?

Det finns alltid behov av frivilliga i alla våra verksamheter, det är kärnan i allt vi gör. Samtidigt är det fint att se det stora engagemang som finns för kretsens arbete i Malmö i stort och för vårt nyöppnade Röda Korsets hus. Vi har tillräckligt med frivilliga för att ha de verksamheter vi har idag men för att utöka, viket är planen, behöver vi fler. Jag är dock inte orolig, människor söker sig hit från hela Malmö och även från andra orter i Skåne för att göra en insats. Folk sluter upp. Det är otroligt viktigt att alla frivilliga får stöd och känner att de är backade. Där finns det rutiner och även jag finns på plats. Det ska vara tryggt och givande att vara frivillig i Malmökretsen.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!