Infoservice har för närvarande mycket hög belastning i telefon och mejl, vi svarar alla snarast möjligt.

På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Styrelsen i Landskronabygden förbereder hybrid kretsstämma

Klubba

Tekniken och medlemsdemokratin är två viktiga saker att lösa inför kretsstämman där några kommer till en fysisk lokal och andra är med digitalt via Teams.

Precis som ett vanligt år är planeringen och genomförandet av kretsstämmor det som upptar mycket av våra kretsstyrelsers tid just nu, även ett år som detta när en pandemi begränsar sociala och fysiska möten. Vi behöver hitta nya sätt att samla medlemmar för att besluta om kretsarnas organisering, verksamhet och framtid.

Redan under hösten beslutade sig Landskronabygdens kretsstyrelse för att genomföra en hybrid kretsstämma, dvs att några deltar fysiskt i en lokal och andra digitalt via Teams. Först bokade de en stor lokal med flera stora rum, så att till exempel presidiet kan sitta i ett rum och andra medlemmar i ett annat rum om det skulle behövas. De köpte också in utrustning och bestämde sig för själva vara med på flera digitala möten och utbildningar som Röda Korset anordnar. Detta för att få praktiska erfarenheter av hur det är att vara med som deltagare.

Men hur landade kretsen i just en hybrid kretsstämma?

- Eftersom restriktioner om antal personer som får samlas ändras med jämna mellanrum så tyckte vi i styrelsen att med den här formen finns en reservmöjlighet att infinna sig fysiskt till stämman om pandemin lägger sig till slutet av februari. Och sen tyckte vi att det var ett bra tillfälle att prova digitalt möte, när vi också fått utlovat stöd, berättar Reine Oscarsson som är sekreterare i Landskronabygdens rödakorskrets.

Det praktiska arbetet har flutit på som ”vanligt”, alltså att göra klart verksamhetsberättelsen, revisionsberättelsen, verksamhetsplanen, dagordningen och andra handlingar. Valberedningen har gjort sitt arbete enligt kretsens ordinarie rutiner och nominerat kandidater till alla förtroendeuppdrag. Kallelsen gick ut med information om när och hur kretsstämman ska genomföras och instruktioner för hur medlemmar kan delta.

- Men vi har ingen aning om hur många som kommer att delta och vilka av våra medlemmar som kommer vilja delta på det här nya digitala sättet, så det blir väldigt spännande att utvärdera detta efteråt, säger Reine.

Tekniskt stöd är en viktig pusselbit

Det har krävts en hel del förberedelser, god framförhållning och noggrann planering för att få till allt inför den hybrida kretsstämman. En utmaning som kretsen arbetar med är att få till är den demokratiska processen under en hybrid stämma, när medlemmar samlas och beslutar både digitalt och fysiskt. Och det viktigaste av allt har varit säkerställandet av tekniskt stöd både lokalt och från Röda Korsets tjänstepersoner. Att hitta en tekniskt kunnig person som finns med på plats på stämman var sista pusselbiten.

Reine tror att hybrid kretsstämma kan vara ett bra sätt att få erfarenheter för att även efter pandemin kunna ha möten där deltagare kan vara med digitalt. Det kan ge en ökad delaktighet och attrahera olika målgrupper. Men det skulle samtidigt kräva ökad digital kunskap inom kretsen, något som de redan har fått mycket av det senaste året.

- Vi hoppas att vi har tänkt på allt, så att det blir en bra stämma och att styrelsen kan koncentrera sig på innehållet och inte på tekniken. Stämman ska helst bara fungera. Och skulle något fallera den här gången så kan det ju bara bli bättre nästa gång, avslutar Reine.

I Kunskapsbanken finns all information om Kretsstämman: Årsmöte

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!