1 januari 2025 är det inte längre tillåtet att slänga textilier i hushållsavfallet. Istället för att slänga textilier i soporna ska textilavfall samlas in separat, av kommunerna. För att diskutera om införandet kan påverka även insamling av återbruk till second hand-butiker träffades butikschefer och verksamhetsutvecklare inom Röda Korset för att dela information om vad som görs centralt och vad som händer lokalt. Eftersom varje kommun själva avgör vilket system de ska använda för insamlingen kan detta innebära konsekvenser för oss. Många kommuner avvaktar och inväntar de riktlinjer som Avfall Sverige, branschorganisation för kommunal avfallshantering, kommer ta fram medan andra kommuner har gått före och redan börjar titta på olika lösningar.
Sök dialog med er kommun
De kommuner som kommit långt har i vissa fall bjudit in röda kors-kretsen till samverkan. Örebro Rödakors-krets, Umeå Rödakorskrets och Kungsbackabygdens rödakorskrets har till exempel bjudits in för samtal. Svenska Röda Korset samverkar med andra ideella organisationer för att påverka så att kommande system även fortsättningsvis stödjer att kläder som samlas in i Sverige i första hand säljs som second hand-varor i Sverige och för att öka kunskapen om betydelsen av second hand för de sociala verksamheter som bedrivs av oss.
I dialogen med kommuner är det viktigt att lyfta fram:
- Att tidigt involvera den lokala rödakors-kretsen i utformningen av systemet.
- Att skilja på insamling av återbruk, som bör stanna i Sverige, hos ideella aktörer verksamma i Sverige, respektive insamling av avfall som kommunerna ska ansvara för. Avfallstrappan ska gälla
- Att kommunerna inte ska begränsa möjligheterna till insamling genom tex upphandlingar.
- Att den kommunikation till invånarna som kommunerna gör, inte riskerar att minska insamling i butik.
- Röda Korset och andra ideella organisationer gör en stor social nytta. Vi är helt beroende av insamling och försäljning av textilier för att fortsätta jobba på samma sätt som idag. Detta är det också många andra aktörer som lyft i sina remiss-svar.
Det kommer under hösten hållas fler informations- och erfarenhetsutbyten. Titta i kalendariet för nya tillfällen.
Vill du veta mer? Under kunskap och stöd finner ni mer information kring ämnet och sidan uppdateras löpande: