Krisberedskap - kretsens kontakt med kommunen

Skogsbrand 2018, i Ljusdal.

Sveriges kommuner har det yttersta ansvaret för krishantering vid en lokal händelse. Därför är det viktigt att Röda Korset har en god kontakt med kommunen redan innan något inträffar.

I dialog med kommunen är det viktigt att Röda Korset berättar om sitt uppdrag och mandat – och vad vi kan bidra med vid en kris. 

I höst är det dags för alla kommuner att rapportera sin risk- och sårbarhetsanalys, RSA, till länsstyrelserna. Kommunerna är skyldiga enligt lag att göra detta varje mandatperiod. Nästa rapportering ska göras senast 31 oktober 2023. 

En risk- och sårbarhetsanalys är en rapport som dokumenterar och ger förslag på åtgärder för risker och sårbarheter inom en kommun. RSA:er görs även inom myndigheter och regioner. 

Kommunens RSA-arbete är en bra möjlighet för kretsar att föra dialog med sin kommun. Kretsen kan genom att beskriva sin verksamhet och de målgrupper den möter bidra med information som är intressant för kommunens RSA- arbete. Beroende på hur långt kommunen har kommit i sin RSA-process kan ni även ha en dialog kring om kretsen kan ha en roll i de åtgärder som kommunen ser behöver vidtas utifrån identifierade risker. 

Om ni inte redan har en kontakt med kommunen är det oftast enklast att söka på kommunens hemsida efter vilken del av förvaltningen som ansvarar för kommunens krisberedskap, och för risk- och sårbarhetsanalysen. Det går också att ringa till kommunens växel och be att bli kopplad till den enhet eller person som ansvarar för dessa frågor. 

Läs gärna mer i avsnittet om extern samverkan i Handboken för lokal krisberedskap 

Det finns även mer information om risk- och sårbarhetsanalyser på MSB:s hemsida. 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!