Höörs second hand-butik slår säljrekord

Aina, Carin och MariAnne från Höörs second hand-butik

Höör har satsat på att ge besökarna i second hand-butiken en positiv upplevelse när de handlar. Och i april slog de försäljningsrekord.

Det är varmt och strålande sol. För många innebär det bad och utomhusaktiviteter, men i Höör är det fullt på parkeringen utanför Röda Korsets second hand-butik. Fläktarna är i gång i lokalerna och det är full aktivitet.

Här kan du handla allt ifrån kläder, böcker, leksaker och annat fint till hemmet. Butiken ger ett hemtrevligt intryck med sticklingsutbyte och de olika avdelningarna hjälper kunderna att orientera sig. 

Höör har satsat på att ge besökarna en positiv upplevelse när de handlar.

– Det ska se enhetligt ut och vi lägger tid på det estetiska, säger MariAnne Norén som arbetat i butiken länge. Vi vill att galgarna ska matcha och våra avdelningar ska vara påfyllda samt alla ska känna sig välkomna.

– Det finns till och med en husdjursavdelning till dina lurviga vänner, skvallrar gåvomottagaren Nelly Jonasson.

Det märks att det är många timmars engagemang bakom butiken och år av erfarenhet och ett tillsammanstänk som skapat goda framgångar. Men det har inte alltid varit så lätt. Som med alla verksamheter kräver en butik omsorg och omvårdnad.

– Vi strävar efter ett demokratiskt tillvägagångsätt och vi låter alltid Röda Korsets grundprinciper guida oss i vårt arbete. Alla som arbetar i butiken behövs och de ska känna att de tillför något, att deras insats räknas när de är här. Vi skapar detta tillsammans, säger MariAnne.

Butiken slog försäljningsrekord i april.

– I slutet av april i år slog butiken nytt försäljningsrekord. Vi sålde för hela 31 363 kronor på endast två dagar vilket känns fantastiskt bra för oss. I fikarummet sitter listor över försäljningen prydligt uppe så att alla som är intresserade kan se, berättar Carin Lundin, kassör och statistikfantast inom Höörs rödakorskrets.

– Vi började med detta under covid. Det kändes tungt att tvingas stänga. Vi behövde hitta motivationen bland oss frivilliga igen. Då började vi sätta upp försäljningssiffrorna och det skapade bra engagemang. Vi visar även hur varje avdelning har sålt vilket är en bra push till att sälja mer.

Vad gjorde att ni sålde så bra?
– Egentligen är det mycket som har tagit oss hit, men specifikt för den veckan är nog en kombination av löningstid, att vi ställt fram nya säsongskläder och hade en del rea.

Att butiken går bra i övrigt tror de handlar om allas vilja att hjälpas åt.

– Vi är cirka 40 frivilliga som tillsammans delar på ansvaret. Vi har varit noga med tydliga uppdragsbeskrivningar där vi är uppdelade efter avdelningar och sedan har vi fem butiksföreståndare som på rullande schema har ansvar. Vi får alla chans att påverka och komma med nya idéer och varannan vecka har vi så kallat ”råd” där olika frågor tas upp. Där har vi till exempel arbetat fram att saker som varit ute i butiken utan att de blivit sålda får en röd markering och säljs för halva priset, och innan vi tar bort det helt får det ett svart kryss och säljs för en krona. Det har varit något vi testat, dels för att minska vårt svinn, men också för att se till att även de med små marginaler ska kunna handla. Vi vill ju sälja och de som skänkt till oss vill ju att sakerna ska gå vidare till andra. Det är viktigt med hållbarheten, säger MariAnne.

– Att nya strategin lyder ”Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld” blir ännu en motivator för oss på Kupan. Vi vill att second hand-verksamheten ska få bli en ännu större del av Röda Korsets viktiga arbete, både för en medmänskligare värld men även för kommande generationers framtid och hållbarheten, avslutar Carin.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!