Hitta lämpliga personer till kretsstyrelsen

Ulla Backman som är sammankallande valberedare i Sundsvalls rödakorskrets.

Hösten betyder högsäsong för valberedningsarbetet hos kretsarna. Det är nu som valberedare går in i den mest intensiva fasen att hitta lämpliga personer för de olika förtroendeuppdragen.

Här får vi möta Ulla Backman som är sammankallande valberedare i Sundsvalls rödakorskrets och som delar med sig av sina erfarenheter.

— Jag försöker tänka till på vilka personer som jag har träffat och gjort ett gott intryck och är intresserade av samhällsfrågor. Personer som är socialt orienterade. Jag frågar också runt i mina nätverk om de känner till lämpliga personer som jag kan kontakta. Tänker även på att styrelsen ska ha en jämn fördelning på kön och ålder.

Arbete i årshjul bidrar till delaktighet

Valberedningen har i snart ett års tid arbetat efter årshjulet som finns i foldern ”Så arbetar valberedningen” och upplever att det har bidragit till att skapa delaktighet. Valberedningen har arbetat nära styrelsen och lyssnat in önskemål från dem. Vidare har valberedningen hämtat in information om nuläget. Detta genom att ställa frågor om samarbete och utveckling inom styrelsen och om svårigheter och möjligheter i styrelsearbetet. Dessutom har man läst igenom verksamhetsberättelse och andra handlingar. Valberedningen har utifrån detta förarbete gjort en bedömning om vilka kompetens som behövs/saknas i styrelsen.

— En förutsättning för att valberedningen ska lyckas är att samarbetet med styrelsen fungerar väl och att det finns en förståelse för varandras roller.

Nästa steg har varit att hitta och träffa föreslagna personer.

— Det är viktigt att vara väl förberedd inför intervjuer med kandidater. Informera om hur Röda Korset arbetar och om kretsens verksamhet, ge den tid som krävs. Det är också viktigt att delge att med förtroendeuppdraget kommer ett ansvar. Det är också viktigt att informationen stämmer överens med verkligheten”

Lyfta mervärdet med att vara med i Röda Korset

En utmaning som Ulla vill lyfta är att det finns brister i kommunikationen med medlemmarna. Kretsen och Röda Korset i stort kanske tar för givet att de alltid finns där, men hon tror att Röda Korset behöver tänka till kring medlemskapet och vad som erbjuds.

— Kretsen kan också bli ännu bättre på att lyfta vad som är mervärdet med att vara med i Röda Korset. De verksamheter som inte är så krisartade skulle behöva marknadsföras mer både nationellt och lokalt. Det skulle underlätta valberedarnas arbete att locka personer med den kompetens som efterfrågas.

Stödmaterial finns

Slutligen vill Ulla rekommendera förtroendevalda att använda någon form av årsplanering. Det är en stor fördel att ha en översiktlig planering för det arbete som ska utföras för att kunna göra rätt prioriteringar och insatser där mål, resurser, ansvarig och tidsplanering anges. Använd gärna det material som finns för valberedning i krets i Kunskapsbanken på Rednet.

— Det blir så mycket enklare, roligare och resultaten blir så mycket bättre. Dokumentera valberedningens arbete så att överlämning till ny valberedning sker på ett bra och ansvarsfullt sätt.

Digital valberedningsträff – för introduktion och inspiration

Varmt välkommen till en digital valberedningsträff som ger en introduktion till valberedningsuppdraget. Träffen baseras på korta föreläsningsavsnitt och erfarenhetsutbyte samt frågor från deltagare.

Under hösten anordnas två träffar:

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!