Har ni beredskap för eventuella kriser i sommar?

Skogsbranden i Ljusdal juli 2018

Inför sommaren kan det vara en bra sak att se över kretsens krisberedskap.

Inom kort är sommaren här med lata dagar i hängmattan, med sol och bad, glass och grillat. Men en väldigt varm sommar innebär också risk för gräs- och skogsbrand, torka och fler människor på våra vägar med ökande risk för allvarliga händelser i trafiken. 

Om din krets redan har en krisberedskapsplan

Kontrollera så att alla kontaktuppgifter stämmer samt se över innehållet så att det fortfarande är relevant. Det kan även vara en god idé att kontrollera frivilligas tillgänglighet för eventuella insatser under sommaren.
Behöver kretsens frivilliga kanske några vidareutbildningar? Då kan ni passa på att planera in höstens utbildningar, tex Att leda en krisinsats, i schemat. Håll utkik i kalendariet där fler utbildningar läggs upp löpande.

Om din krets inte har någon krisberedskapsplan

Fundera då över hur er krets skulle ta er an en kris, vilka som skulle kunna vara kontaktpersoner och vilka frivilliga som skulle kunna tänkas vara behjälpliga. Genom att fundera på dessa frågor så har ni lagt en första grund till en krisberedskapsplan. Använd gärna vägledningen och checklistan på sidan 20 i handbok Lokal krisberedskap och mallen för lokal krisberedskapsplan, för att med säkerhet få med det mest väsentliga en plan bör innehålla.

Behöver ni hjälp att komma i gång, eller har ni en påbörjad plan men behöver stöd i att slutföra den? Kontakta antingen din lokala verksamhetsutvecklare på enhet Lokal och regional utveckling eller mejla infoservice så hjälper de dig att få kontakt med rätt person.

Glöm inte bort att mejla in er krisberedskapsplan till infoservice när den är klar/uppdaterad. Detta för att säkerställa att Röda Korsets Tjänsteperson i Beredskap (TiB), krisledningsstaben och övriga berörda internt får tillgång till planen, för att vid behov kunna kontakta utvalda kontaktpersoner och få överblick över kretsens förutsättningar att agera.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!