Hälsning från Generalsekreteraren!

Martin Ärnlöv på kretsbesök

Försiktigt - med beaktande av restriktioner och än så länge bara en spruta i armen - har jag börjat besöka våra verksamheter igen. Självklar etta på listan är vaccinationerna.

Röda Korset sticker inga sprutor i Sverige, men över hela landet växer stödet från våra frivilliga med att ta emot innan och ta hand om efteråt.

I Stockholm är vaccinationscentralerna stora, och den logistiska apparaten omfattande. På idrottsplatsen Zinkensdamm samordnar Anna-Karin Oscarsson de frivilliga, och alla nyvaccinerade samlas med gott om plats på läktaren. I Filadelfiakyrkan i centrala stan är takten nu drygt 2200 doser om dagen. Vårdchefen Gustaf Storm från Capio har gjort om kyrkans storkök till steril spruthantering. Röda Korsets frivilligledare Yvonne Stattin och Janne Knutar koordinerar 130 frivilliga, som delar på passen över veckan. De pratar med folk, informerar, lugnar. Hittills har bara några enstaka fått allvarliga symptom, men varje dag är det någon som är medtagen eller svimmar efteråt - oftast av spruträdsla.

- Folk sitter ofta kvar längre än de 15 minuter de ”måste”. De flesta är lättade och tacksamma och då blir det extra speciellt att vi är i en kyrka, säger Janne.

I Finspång är det Region Östergötland som vaccinerar i det tidigare lasarettets lokaler, och Kersti Thorn från Röda Korset koordinerar de frivilliga. I Finspång kraftsamlar de lokala kretsarna gemensamt i vaccinationsinsatsen. Jag gör ett pass med Åsa Gustafsson, som kom med redan i våras när lokalföreningen drog igång att hjälpa äldre isolerade med matinköp. Hon har fortsatt nu som vaccinationsstödjare. Finspångskretsen har ordentligt driv i att mobilisera krisberedskapen. En ny egen lokal är på gång, och tillsammans med kommunens föreningsliv förbereder de klubblokaler med elkopplingar och skaffar mobilt kraftaggregat.

- Vi tänker att vi ska kunna stödja medborgarna vid upp till 7 dygns krisläge vintertid, avslutar Kersti.

Varma hälsningar,

Martin Ärnlöv
Generalsekreterare

 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!