Häktesbesök i Malmö

Från vänster: Martin Ärnlöv, häktesbesökare Elina, Peyman Damirchi, Dashmire Osmani Rugova och Jenny Jensen.

Onsdagen den 28 september gjorde Malmö Rödakorskrets häktesbesök på Kriminalvårdens häkte i Malmö. Med på besöket var även Svenska Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv.

De häktade är en målgrupp som behöver stöd då de är isolerade utan möjlighet att träffa sina anhöriga. Sverige har fått internationell kritik för att människor sitter isolerade under långa perioder i häkte. Runt om i landet besöker Röda Korsets volontärer människor i häkten. Besöken syftar till att bryta isoleringen och ge medmänskligt stöd. Ett mänskligt möte kan göra stor skillnad för en intagen. 

- Vad människor tar upp och pratar om bestämmer man själv. Det är olika. Att få prata med någon som inte är en del av deras brottsutredning eller straffprocess kan i sig vara skönt. Man kan känna efter tio minuter att axlarna sjunker och tycker att det är skönt att få prata med en vanlig människa, säger Martin Ärnlöv.

Civilsamhället och kriminalvården måste samarbeta för att bryta intagnas isolering. För fyra år sedan undertecknades en gemensam överenskommelse mellan Kriminalvården och Röda Korset. Sedan dess har samarbetet fördjupats. I fokus står intagna med restriktioner och då i första hand de grupper som bedöms ha störst behov. Det rör sig om minderåriga, intagna med medföljande barn, intagna med långa häktningstider och utvisningsdömda. 

I Malmö har Röda Korset ett 15-talet personer som agerar rollen som volontärer för de intagna. Det verkar behövas. Häktet i Malmö har en kapacitet för 140 personer totalt. Trots det sitter 145 personer häktade i lokalerna.

Besöksverksamheten bedrivs på drygt ett tjugotal häkten och anstalter över hela landet. Ytterligare några verksamhetsställen ligger i startgroparna.  

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!