På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

”Grundprinciperna skulle egentligen kallas självklarheter”

Bild på Ulla Sundberg och en plansch med post-its och ordet Humanitet.

Värmdö rödakorskrets hade under våren en utbildningsworkshop om grundprinciperna för förtroendevalda och frivilliga i kretsen.

Varje grundprincip hade en egen poster uppsatt i rummet och efter en kort muntlig genomgång samt filmdelen av kursen diskuterade kretsen frågor i smågrupper.

När restriktionerna släppte höll Värmdö rödakorskrets en efterlängtad workshop om grundprinciperna för sina förtroendevalda och frivilliga. Ulla Sundberg, ordförande för kretsen, hur kom ni på att ni ville ha en sådan workshop?

Det är inte så många i kretsen som har gått kurser inne på Röda Korsets kontor i Stockholm och internetanvändningen hos våra frivilliga är ganska begränsad. När jag började mitt frivilligarbete fick jag gå en heldagskurs. Jag fick tampas med andra människor och att tänka på detta ett antal timmar. Det är viktigt.

Berätta om Värmdö rödakorskrets

Vi är en liten krets med en arbetande styrelse. De verksamheter vi sysslar med är en secondhand-butik, språkcafé, handarbetsgrupp, gör om och gör nytt som handlar om att sy om sina för stora eller för små kläder. Det handlar till viss del om att sy och till viss del om att motverka ensamhet. Vi har pratbänkar där man två timmar i veckan träffas på vissa ställen, pratar och knyter band med andra människor.  Vi har även hållit Första hjälpen-kurs och vi har en krisberedskapsgrupp.

Hur tänker ni i kretsen kring grundprinciperna?

Om det kommer någon ny som ska så finns det en försäkran som de undertecknar. I samband med det delar vi ut broschyrer om grundprinciperna. Vi är noga med att de ska skriva på försäkran och har fått information.

Hade du några reflektioner efter workshopen?

Att några grundprinciper är ganska enkla och andra – de som är lite lika – är svårare att hålla koll på. Egentligen är grundprinciperna självklara. Det borde egentligen heta självklarheter. Vi pratade också om neutralitet. Vi tog ett beslut i våras om att ge pengar till människor som drabbats av kriget i Ukraina. Och Ukraina är viktigt, men vi får inte glömma bort andra behov, till exempel i Jemen.

Har du något tips till andra kretsar vad gäller grundprincipsworkshop?

Ja, lokalen vi hade var inte det bästa för kursen. Det är viktigt att ljud och bild fungerar.

Hur kommer ni arbeta vidare med rödakorskunskap i kretsen?

Jag skulle vilja göra om det hela med andra vinklingar och prata ännu mer om vad Röda Korset står för och gör i olika sammanhang, kanske också det internationella.

Mer information om grundprinciperna finns i Kunskapsbanken på Rednet. Information och material till kursen rödakorskunskap finns också i Kunskapsbanken.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!