Grundprinciperna på turné i Södra Norrland

Utbildningsdeltagare i Höga Kusten, Hammarstrand, Strömsund, Östersund och Vemdalen.

4 dagar, 5 orter, 23 kretsar, 90 förtroendevalda, 468 kilometer, 270 deltagartimmar om våra sju grundprinciper och oräkneliga glada återseenden. 4 dagar, 5 orter, 23 kretsar, 90 förtroendevalda, 468 kilometer, 270 deltagartimmar om våra sju grundprinciper och oräkneliga glada återseenden.

- Vi ville bjuda in kretsstyrelserna i regionen till en fysisk kick-off, nu när samhället öppnar upp igen. Ge en möjlighet att träffas och ge varandra inspiration till vårt fortsätta arbete, när många verksamheter har varit pausade och nu kommer att startas upp på nytt. Utbildningen i grundprinciperna var ett sätt att visa hur viktig vår insats som förtroendevalda är och uppmuntra varandra, berättar ordförande i Södra Norrlands regionråd, Mona Edler Nilsson.

För att ta vara på den starka längtan att träffas fysisk och samtidigt stärka relationerna mellan kretsar som ligger geografiskt nära varandra, valde regionrådet ett upplägg som inbjöd till samma utbildning på flera platser runt om i regionen. Kristina Borg, tematisk rådgivare i humanitära värderingar, från Föreningsenheten höll i tre timmar om ”Grundprinciperna som kompass” och två tjänstepersoner, Maja Brändström Nyström och Samuel Björklund, från det regionala teamet på Enhet Lokal och Region Utveckling följde med. Representanter från regionrådet var närvarande vid alla tillfällen.

Ett inspirerande avstamp i nystarten

Gunnel Kihlberg, ordförande i Hede rödakorskrets sedan februari 2021, deltog tillsammans med sina styrelsekamrater vid tillfället i Härjedalen.

- Utbildningen var toppen för mig som ny. Jag lär mig ju saker varje dag och nu har vi fått mer kött på benen som vi kan förmedla vidare till våra frivilliga.

Hede rödakorskrets, som har tagit tillfället i akt att förnya sig under pandemin, blivit aktiva på sociala medier och rustat upp second hand-butiken, har idag många nya frivilliga.

- I ett litet samhälle som Hede utgör butiken en viktig träffpunkt och när de äldre tvingades vara hemma ryckte några av oss yngre in för att hålla butiken igång, säger Gunnel.

Engagemanget gav ringar på vattnet och idag har kretsen kommit i gång med social verksamhet som lockar nya deltagare. I veckan bjuder styrelsen in alla frivilliga till en träff där de ska samtala om grundprinciperna och uppförandekoden.

Grundprinciperna som verktyg i kretsens vardag

För Mona Edler Nilsson är uppförandekoden ett centralt stöd i regionrådsarbetet, som ett praktiskt komplement till grundprinciperna:

- Grundprinciperna kan ibland uppfattas som svåra, men genom utbildningen och samtalet frivilliga emellan kan vi se hur vi redan idag använder dem i vår vardag.

- Resultatet av utbildningsturnén blev helt suveränt, fortsätter hon. Det är jätteroligt att höra hur Hede och andra kretsar tar med sig grundprinciperna som ett verktyg för att nå vårt ändamål.

Vill du fördjupa dig så finns mer information i Kunskapsbanken - Våra sju grundprinciper. Där hittar du också vår Uppförandekod.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!