Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

En varm filt, en hand på axeln. Foto Thomas Arlemo

Grundprinciperna kan hjälpa oss att vara hållbara i en orolig tid

Grundprinciperna kan hjälpa oss att vara hållbara i en orolig tid

Det är just nu oroligt både i Sverige och på många platser i världen. Vidare ser vi en ökad polarisering som skapar oro. Vår styrka som organisation är att vi finns på plats och har en stark värdegrund.

Vid tillfällen som dessa kan det vara bra att påminna oss hur vi möter personer med oro samt att våra grundprinciper alltid är en kompass i vårt rödakorsarbete.

Vår organisation och logotyp är välkänd och symboliserar för många tillit och stöd. Ett stort antal personer söker sig till våra lokaler (second hand-butiker, mötesplatser och kontor), både regelbundet och vid särskilda situationer. Det kan exempelvis vara frågor om

  • vår inställning om en specifik situation
  • vilket stöd vi ger
  • att söka stöd för sin oro.

Personerna kan också ha bestämda åsikter vart de står kopplat till exempelvis ansvar och åtgärder.

Möta oro hos andra och sig själv

Vi möter oro genom att lyssna utan att värdera eller ta ställning. Bäst stöd ger vi genom att uppmuntra till att

  1. hålla fast i vardagliga rutiner
  2. aktivera sig
  3. vara tillsammans med andra.

På så sätt främjar vi trygghet, lugn, tillit, samhörighet och hopp när personer av en eller annan anledning har det svårt. Det är viktigt att bygga på människors egen förmåga, de flesta har svaren själva, men kan behöva någon att bolla sina tankar med.

Att ta hand om sig själv är viktigt för att kunna var hållbar i sitt uppdrag. Kom ihåg att avgränsa – var går gränserna för ditt uppdrag.  Lagom ansvar är både utmanande och roligt, men om känslan är att allt vilar på dina axlar riskerar det att dränera både energi och lust.

  1. Se till att ta hand om dina egna behov.
  2. Hitta sätt i verksamhetsgruppen eller styrelsen för att ta hand om varandra.

Att tillsammans lära nytt eller diskutera aktuella ämnen kan förstärka lusten och viljan i engagemanget. Det ger också möjlighet att hantera situationer i uppdraget som kan vara utmanande. Varför inte passa på att göra de korta webbkurserna om krigets lagar och om krigsbrott, och diskutera dem i er verksamhetsgrupp.

Med grundprinciperna som kompass

När det pågår många oroshärdar samtidigt och samhällsklimatet hårdnar, finns det med stor sannolikhet egna tankar på ”vems felet är” och vad som bör göras. Vi riskerar därför att föra diskussioner  i fikarum eller ute i våra lokaler, där besökare eller kunder kan höra.

Som alltid vänder vi oss till grundprinciperna. Det är vår kompass och det verktyg vi har att luta oss på. Neutralitetsprincipen, vikten av att vara och uppfattas vara neutral, är extra viktigt. Inte enbart för oss i Sverige utan som en del av en global rörelse måste vi solidariskt alltid tänka på och väga in vad våra uttalanden och handlingar kan få för konsekvenser för våra syster-föreningar.

Boka workshop ”Med grundprinciperna som kompass för ett hållbart uppdrag”

Hur kan vi vägledas av grundprinciperna i vårt rödakorsuppdrag Vad krävs för ett hållbart uppdrag? Vad innebär neutralitet och opartiskhet i praktiken? Hur säkerställer vi hållbarhet i rödakorsuppdraget, både personligt och för gruppen?

På passet funderar vi kring dessa frågor, med fokus på diskussion och erfarenhetsutbyte. Fyll i bokningsforumuläret för att boka en workshop till din krets eller verksamhetgrupp. 

Läs vidare

Mer information om psykosocialt stöd på Rednet. Mer om psykisk hälsa och psykisk ohälsa finns på vår hemsida. På hemsidan finns också den interaktiva kursen Våga möta.

Mer information om grundprinciperna på Rednet.

Se också artikeln varför är det så viktigt med neutralitet samt frågor och svar om grundprinciperna