Grundprinciper, uppförandekod och frivilligpolicy finns på lättläst svenska

Nu finns grundprinciperna, frivilligpolicyn och uppförandekoden på lättläst svenska.

Läs om hur Torsby rödakorskrets använt sig av dokumenten i sin verksamhet på ortens äldreboende.

Den lättlästa versionen är skriven för personer med svenska som andraspråk med språknivå från nivå B1 enligt Europaskalan, personer med dyslexi och andra lässvårigheter, personer med koncentrationssvårigheter och personer med nedsatt syn.

Anpassningen har medfört större text, fler radbrytningar, nedkortad text, större kontrast i färger mellan text och bakgrund samt en förklarande bildtext till varje foto, som är till för personer med synnedsättningar. Layouten har gjorts luftigare och mer avskalad, för att ge ett lugnt intryck och möta målgruppernas behov. Samma foton och upplägg har däremot använts. Detta för att behålla så mycket av igenkänningsfaktorn som möjligt.

Hallå där, Anette Axelsson Juul, vice ordförande i Torsby rödakorskrets, som redan använt materialet

 

Berätta lite kort om vilken målgrupp som tagit del av materialet.

Det är personer från Ukraina som kommit till Torsby och varit deltagare i vårt språkcafé. De ska bli frivilliga i kretsens verksamhet på ett äldreboende.

Vad tycker du om materialet?

Jag tycker att materialet är bra. Eftersom det är varierande språkkunskap i gruppen så använde vi oss av tal, kroppsspråk och bilder. Jag är väldigt nöjd eftersom materialet på lättläst svenska har gjort att de som ska bli frivilliga har kunnat ta till sig viktiga kunskaper och att vi känner oss trygga med att de kan vara frivilliga - parallellt med att de har mentorer med sig från kretsen som sedan tidigare är engagerade i våra verksamheter.

Kommer kretsen att fortsätta använda materialet?

Ja, vi ska ha ett uppföljningsmöte i höst där vi återigen går igenom materialet. Då kommer vi också diskutera utifrån sommarens erfarenheter och saker som dykt upp under frivilliguppdragen. 

Varför är det viktigt med dokument på lättläst svenska?

Att tillgängliggöra viktigt material för frivilliga på lätt svenska är en framgångsfaktor eftersom det möjliggör att flera kan engagera sig.

I detta fall har det verkligen blivit en win-win. Äldreboendet behövde frivilliga som kan ge guldkant för de äldre under sommaren och våra frivilliga ville engagera sig i något under sommaren när Röda Korset/Svenska Kyrkans språkcafé har paus. 

Och till sist, de frivilliga har redan varit aktiva på äldreboendet. Vad har de gjort?

De frivilliga har hittills gjort olika aktiviteter med äldre. Det har bland annat varit dans, fika, baka, promenader och odla i pallkragar. 

Här finns dokumenten

Du hittar dokumenten på respektive ämnessida i Kunskapsbanken på Rednet, Våra sju grundprinciper, Uppförandekoden och Frivilligpolicyn

Riksstämman 2021 beslutade att grundprinciperna och styrdokumenten skulle skrivas på lättläst svenska. Det är en del i vårt arbete med att göra material mer tillgängligt för fler.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!