Grundprinciper som kompass för ett hållbart uppdrag

Workshop umeå

Vilken Grundprincip är viktigast för dig just idag? Den frågan och många andra lyftes när Röda Korset Umeåkretsen hade workshop med Kristina Borg och Margareta Jonsson om Grundprinciperna och hållbarhet i uppdraget.

Över 20 frivilliga, anställda och förtroendevalda från Umeåkretsen medverkade på workshopen som hölls i Röda Korsets lokaler i Umeå den 21 mars.

Grundprinciperna som stöd

Deltagarna samtalade om dilemman till vardags i deras uppdrag inom Röda Korset och om vilket stöd det finns att få i att vara del i en organisation som Röda Korset. En viktig del är förmågan att kunna lägga sina personliga åsikter vid sidan för att kunna ha ett öppet och inkluderande bemötande. Där är våra Grundprinciper om neutralitet och opartiskhet vägledande.

– Allt är inte heller svart eller vitt, lyfte en deltagare i samtalet om svåra aktuella frågor inom rödakorsrörelsen. Ibland måste man helt enkelt kunna stå stadigt i humanitetsprincipen när det blåser omkring en.

Uppskattad workshop

– Att vara en del i ledet från lokalt till internationellt är något stort, nämnde en av deltagarna angående att vara en del av världens största frivilligorganisation.

– Det är så viktigt att samtala om svåra frågor samtidigt som vi uppmärksammar allt bra vi gör, var en annan kommentar.

Träffen var väldigt uppskattad och ett bra tillfälle för Rödakorsare från olika verksamheter att träffas och umgås. Frivilligvård är alltid viktigt och då kan samtal om Grundprinciperna vara en bra utgångspunkt. Och fika såklart!


Är din krets intresserad av en workshop på temat?

Kontakta utbildning@redcross.se och boka workshop "Med grundprinciperna som kompass för ett hållbart uppdrag".

Passet fokuserar på diskussion och erfarenhetsutbyte och funderar kring frågorna:

• Hur kan vi vägledas av grundprinciperna i vårt uppdrag som frivilliga eller tjänstepersoner?
• Vad krävs för ett hållbart uppdrag?
• Vad innebär neutralitet och opartiskhet i praktiken?
• Hur säkerställer vi hållbarhet i uppdraget, både personligt och för gruppen?
• Hur kan gruppen använda sig av våra grundprinciper och psykosocialt stöd?

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!