Göra verkstad av att leda en krisinsats

Peter Wedenberg deltar i en totalförsvarsövning som förstahjälpare. Nu samordnar han Växjökretsens krisberedskap.

I mars gick Peter Wedenberg kursen Att leda en krisinsats och bara någon vecka senare är han mitt uppe i arbetet med att samordna en krisinsats.

— Jag gick med färska kunskaper direkt in arbetet med ett lokalt krisarbete, till följd av den väpnade konflikten som medför en ström av flyktingar till vårt land. Verktygen som gavs i utbildningen Att leda en krisinsats i Röda Korset hjälper och ger bra stöd i arbete och särskilt de för lägesbilden och loggen, säger Peter Wedenberg, förstahjälpare och nybakad insatsledare från Växjö.

— Det första jag gjorde när vi inledde insatsen var att fylla i lägesbilden med information och att starta loggen, i andra hand tog jag de andra dokumenten men utan att skjuta på det i onödan. Sedan är det bara att försöka uppdatera ständigt och samla information från de aktiviteter som vi har och hade kring vårt krisarbete. 

För att kunna genomföra en krisinsats strukturerat och med ordning och reda behövs det både kunskap och verktyg. Peter Wedenberg deltog under första helgen i mars i kursen Att leda en krisinsats och fick där både ta del av de verktyg som är användbara under en krisinsats och att öva på att använda dem under de praktiska momenten i kursen. Mindre än en vecka senare fick Peter omsätta kunskaperna då han använde verktygen inför den insats Växjökretsen planerar för.

— Mallarna för behovsbedömningsunderlag och informationsdokument känner jag absolut att de är nödvändiga då de i vissa fall har samma frågor men som är formulerade olika vilket gör att olika synvinklar och perspektiv fås, fortsätter Peter.

— Riskbedömningen är så klart den också viktig! En första känsla är att det är både svårt och lätt på samma gång. Försök att trots allt göra det så enkelt som möjligt, det är mitt tips. 

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!