På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Gör som Djurgårdens IF – förbered dig så att du kan agera!

Djurgårdens IF lär sig första hjälpen

Dagen efter händelsen under fotbollsmatchen i Köpenhamn, då en dansk spelare drabbades av hjärtstopp, inledde allsvenska Djurgårdens IF och Röda Korset samtal om hur Röda Korset kunde förbereda spelare och tränare till att agera om något liknande skulle hända dem. Vi kom överens om att Röda Korset ska utbilda alla spelare och ledare i herr- och damtrupperna samt funktionärer på kansliet och deras ungdomstränare.

Utbildningen är uppdelad i två steg:

Steg 1 – alla går vår webbkurs Våga rädda liv
Steg 2 – alla deltar på ett övningstillfälle enligt upplägget för övningshubbarna första hjälpen (självfallet coronaanpassat)

Veckan före midsommar genomfördes övningstillfället med herrtruppen. Det var övningshubben från Vaxholm som genomförde tillfället på Djurgårdens anläggning i Kaknäs/Stockholm.


”Kombinationen av webbkurs och ett praktiskt övningstillfälle passade oss väldigt bra!”, säger Kalle Barrling, medicinskt ansvarig Djurgårdens IF. ”Det var enkelt och smidigt att gå webbkursen först och sedan följa upp med att praktiskt träna ordentligt på de viktigaste bitarna. Alla har uppskattat upplägget, jag ger det 10 poäng av 10 möjliga! Om det skulle krävas är vi beredda att agera. Vi rekommenderar alla att gå kursen!”, avslutar Kalle.

Samarbetet fortsätter med att damtruppen utbildas i början av juli och övriga grupper efter sommaren.

Kursen i Första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR) är en av de obligatoriska kurserna för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda inom Röda Korset. Den ska repeteras årligen. Det är ytterst ovanligt att ett hjärtstopp inträffar under en direktsänd fotbollsmatch. Det är betydligt mer sannolikt att ett hjärtstopp inträffar i hemmet, långt ifrån kameror och strålkastarljus. Djurgårdens IF förbereder sig om det skulle hända under en match igen. Var och en av oss behöver vara förberedd att agera om det skulle hända i andra sammanhang.

Uppmaningen är enkel – se till att repetera kunskaperna i första hjälpen och HLR nu under sommaren! Anmäl dig till Första hjälpen Online, vår utbildarledda livekurs på nätet, och/eller gå webbkursen Våga rädda liv. Anmäl dig sedan till ett övningstillfälle på en övningshubb. Vi erbjuder kurstillfällen under större delen av sommaren. De flesta övningshubbar gör ett uppehåll under sommaren, men kommer igång igen efter sommaren och då på ännu fler orter.

Är vädret fint och du är på stranden – inga problem, Första hjälpen Online och Våga rädda liv kan du göra via telefonen eller surfplattan!

Har det regnat och blåst i två veckor – varför inte komma överens med vänner och familj att gå Första hjälpen Online tillsammans!? Det spelar ingen roll om ni är i olika delar av landet – ni deltar alla digitalt!

Vänta inte – lär dig eller repetera första hjälpen och HLR nu under sommaren! Gör som Djurgårdens IF, se till att du kan innan det händer så att du vågar när det händer.

För mer information och anmälan: https://www.rodakorset.se/forsta-hjalpen/. Vill du veta mer om övningshubbar första hjälpen? Läs mer här.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt Röda Korset-konto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt Röda Korset-konto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!