För oss är det viktigt att vi sprider glädje och att även belysa att vi arbetar för något större

Gnesta-Trosa rödakorskrets

Efter att ha sett en fin artikel om Gnesta-Trosa rödakorskrets i ÖSP, en lokaltidning, kändes det självklart att ringa upp och prata med Elisabet Gustavsson, ordförande i kretsen, för att kunna dela med sig av deras nya grepp som på flera sätt präglar kretsen och det som också innehåller så många delar.

Elisabet berättar att det senaste året självklart även varit tufft för dem, men de håller ut och håller avstånd. Ganska nyligen gick två kommunkretsar samman, vilket är rätt ovanligt. Gnesta var den så kallade mottagande kretsen, men det finns självklart representation från Trosa i den nya större kretsen.

Som många andra kretsar tampas de med att få in fler frivilliga. De vill ha in nya, engagerade och yngre, men det har också varit svårt på grund av pandemin.

- Vi planerar i alla fall in aktiviteter, evenemang och kanske lite nya verksamheter, trots allt, berättar Elisabet. Nu är vi i full färd med att fixa inför Rödakorsdagen den 8 maj, men vi har behov av yngre förmågor som vill engagera sig. Vi i Röda Korset står inför ett paradigmskifte hursomhelst. Det är inte bara Coronasituationen som ställer till det. Vi blir äldre och nya yngre måste komma in nu.

- Under Corona har vi endast haft butiken öppen, fortsätter Elisabet. Andra verksamheter har varit lite pausade, men vi är precis igång med ett samarbete med Gnesta kommun och en pensionärsorganisation, där vi tillsammans startar verksamheten Cykling utan ålder med fina lastcyklar och vi planerar också att göra en behovsundersökning för att se om vi kan starta upp fler verksamheter framöver.

- Vår second hand-butik fungerar verkligen som en mötesplats och att vi haft öppet under pandemin har säkert varit viktigt för många människor. Vi försöker också använda sociala medier, främst Facebook, för att sprida information och inspiration. För oss är det viktigt att vi sprider glädje och att även belysa att vi arbetar för något större, som man bara kan se i den aktuella appellen som kom igår. I vår second hand har vi levande musik.
Styrelseledamöterna Jasmine, som är vice ordförande och webbansvarig samt Kenneth, sekreterare i styrelsen, musicerar för kunderna inom- och utomhus så fort tillfälle ges. Båda är frivilliga i second hand-butiken, undervisar som lärare och är musiker i FlenVärldsorkester som spelat för Kungaparet vid flera tillfällen.

- Vi vill gärna locka till oss nya kundgrupper och då är musiken en del som faktiskt lockar. Vi har uppemot 80 kunder på fem timmar nu i Coronatider, så för att följa rekommendationerna blir det ibland kö utanför butiken.

Elisabet återkommer hela tiden till att grunden för kretsens arbete är att de sprida en positiv och fin stämning. - Vi har väldigt roligt tillsammans och det är jätteviktigt. Vi ska trivas och vårt engagemang blir en fin hobby och sysselsättning, vilket leder till att man själv mår bra. En meningsfullhet i livet, helt enkelt.

Text: Annie Mohl

Länk till artikeln om Gnesta-Trosa rödakorskrets i ÖSP

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!