På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

GLOW Red uppmärksammar internationella kvinnodagen

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och det vill GLOW Red uppmärksamma med webinarium om ledarskap under coronapandemin och fler berättelser om kvinnligt ledarskap inom rödakors- och rödahalvmånerörelsen.

Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och det vill GLOW Red uppmärksamma med webinarium om ledarskap under coronapandemin och fler berättelser om kvinnligt ledarskap inom rödakors- och rödahalvmånerörelsen.

GLOW Red är ett nätverk för kvinnliga ledare inom den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som jobbar för att öka andelen kvinnor på ledande positioner inom rörelsen.  

Nätverket bildades år 2018, efter att den Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (Federationen) valt en ny styrelse för åren 2017-2021. Av de 29 ledamöterna i den nya styrelsen var endast fyra kvinnor. Där och då blev det tydligt att rörelsen behöver göra mer för att stärka kvinnligt ledarskap och både stötta de kvinnor som befinner sig i ledarskapspositioner och även framtida kvinnliga ledare inom rörelsen. Margareta Wahlström bjöd därför in 30 kvinnliga ledare från olika delar av rörelsen, för att tillsammans hitta en väg framåt, och de beslutade sig för att bilda ett nätverk. Här kan du se en kort film från Stockholmsmötet 2018.

Idag har GLOW Red mer än 250 medlemmar från över 100 olika nationella föreningar. Sedan 2018 har nätverket anordnat utbildningar, workshops och nätverksträffar för kvinnor i rörelsen. På den internationella konferensen 2019 var GLOW Red med och drev igenom en resolution om kvinnor och ledarskap, som ställer krav på både nationella föreningar och även stater att göra mer för att stötta kvinnliga ledare och kvinnligt ledarskap inom rörelsen. GLOW Red har även skapat plattformen ’100 voices’ där kvinnors bidrag och arbete inom rörelsen synliggörs och hyllas – allt från kvinnorna som gav vård under slaget i Solferino, år 1859, till dagens kvinnliga ledare.

När coronapandemin bröt ut under 2020 fortsatte GLOW Red anordna utbildningar och träffar digitalt, och nätverket tog även initiativ till en studie som undersökte olika typer av ledarskap under pandemin. Studien gjordes tillsammans med Humanitarian Advisory Group (HAG), IFRC och ICRC. För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen 2021 bjuder GLOW Red in till ett webinarium tillsammans med HAG, där deras forskare får berätta om studien och dess resultat. Webinariet kommer att hållas på engelska onsdagen den 10 mars klockan 14-15 svensk tid. Anmäl dig via länken här.

Under veckan släpps även nya berättelser om kvinnor på 100 voices, här hittar du både nya och gamla kvinnoporträtt.  

Svenska Röda Korset har sedan starten varit en av de drivande nationella föreningarna i GLOW Red, både genom vår ordförandes engagemang för frågan och genom att stötta nätverket med personal och resurser. Om du vill lära dig mer om GLOW Red’s arbete kan du läsa här. Du kan också anmäla dig till nätverkets nyhetsbrev eller följa nätverket på sociala medier.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!